winter break 2017,amsterdam netherland,part1

sampai dari belgium dekat amsterdam dah malam,,
kami naik train dari amsterdam duivendrecht,, ke amsterdam sloterdijk
harga train : 4 euro.
dari amsterdam sloterdijk,,naik tram ke hostel,,beli tiket dalam tram je untuk naik tram ni,
tapi kondukter tram tu murah hati agaknya,sebab kami cuma selang satu station je,dia bagi free je naik tram,tak payah bayar..

sampai hostel kami,,DUTCHIES HOSTEL,,
esoknya baru mula berjalan,,pagi2 terus ke amsterdam central,naik tram dari hostel

untuk pengetahuan,naik tram amsterdam ni masuk kena touch kad,keluar pun kena touch kad,
kalau terlupa touch kad masa keluar,,second time nak naik tram kad tu tak valid dah,,dah membazir macam yang kami kena T.T

dekat dalam amsterdam central,cari infomation center tak silap atau pun kedai sebelah kedai iamsterdam,jangan beli dekat kedai iamsterdam sebab mahal 3 euro,dia jual tiket amsterdam &region travel ticket,harga 13,50 euro.ni tiket untuk pergi zaans schanns dengan area yang terdekat dengannya,,dan boleh jugak untuk naik tram,asalkan 24 hours selepas first guna

sejuk sangat cuaca hari ni,hujan renyai kadang2 on,,kadang2 stop,
naik bas je daripada amsterdam central ni,terus sampai ke zaans schanns ni
gambar tak berapa nak cantikk sebab awan mendung je,matahari pun tak keluar,,
dari zaans schans,ke amsterdam central balik ,,naik bas ke volendam
dekat sini macam perkampungan nelayan? betul ke ? yang pasti banyak kapal2 la area sini,dan tepi laut,,dekat sini jugak yang ada kilang cheese tuu.

dekat volendam pun banyak kedai2 souvenier,dan recommended la untuk beli dekat sini magnet2 ke,sebab murah sikit daripada yang dijual dekat amsterdam.
lepas tu dalam petang sikit,kami terus balik hostel je,tak larat nak jalan,snow lebat sangat,sejuk nau,,

7 komen:

Farah said... [Reply]

Kalau travel masa winter, gambar mesti akan jadi sendu macam ni. Sedih je kan :(

dear anies said... [Reply]

sedih xdpt ke sini sbb 'ada yg terhegeh2' dlm hotel 😒

Raydah said... [Reply]

bestnye travel.

amira faqihah said... [Reply]

@Farah kannn!nak jalan pun teketaqq

amira faqihah said... [Reply]

@dear anies ujiann tuu,maybe nak suruh pegi lagi sekali kut ^^

Obat Sakit said... [Reply]

Amsterdam kota yang bercuaca dingin
salah satu destinasi ciamik

Hujan Bulan Juni said... [Reply]

ikuuut