winter break 2017,north ireland part 3

main agenda datang north ireland untukk giant causeway tour!
kami book dekat irish tour ticket online,,harga 20pound seorang
banyak lagi tour2 yang lain boleh google,,tapi mira pilih yang ni sebab tour yang ni je dalam itinerary dorang pergi giant causeway dulu baru pergi tempat lain,,so tak delah jejak giantcauseway dah nak dekat petang2,,

pagi2 tu pergi pejabat irish ticket ni dekat belfast,,depan opera house pejabat dia
then dari sana,,naiik bas tour ni
bersama dengan tourist lain,,

1st destination,,dunluce castle,,
agak tak best sebab tour ni berhenti jauh dari castle,,sebab pernah tengok yang kawan mira pergi dia behenti betul2 depan castle,,

2nd place ; bushmills .
ni tempat arak -,- kiteorang tak tour pun,,duduk dekat receptionist,main wifi
3rd place ; giant causewayy,,
yang paling penting jangan tertipu dekat sini,,pergi masuk yang kena bayar untuk visit,,
sebab sebenarnya masuk sini free je,,
berjalan dari main entrance tu,,dalam 10 minit,,tapi sepanjang berjalan tu view cantikk amat nian sungguh subhanaAllah :)
sejam kiteorang dekat sini rasa mcm tak cukup ! sebab memang cantik tempat nii,
macam mini iceland ,,batu2 dia bentuk hexagon,,
4rd ; carrick a rede rope
sini attraction utama dia,,melintas jambatan tu
masa pergi ingatkan dah  tutup time tuu sebab angin kuat,tp alhamdulillah dia bukak je
mula2 mira memang tak nak lintas jambatan ni,,sbb gayat!
tapi dah aidaa suruh naik jugak,,nad pun suruh,,so try jugak lah,,sekali seumur hidup
and nak lintas jambatan ni kena bayor 5 pound
if tak nak lintas,,boleh je jalan2 sekitas carrick a rede rope ni
jantung pump laju time lalu jambatan ni,,dah la angin kiri kanan kuat,
jambatan ni 30 meter above sea level,,dan panjang dia 20 meter je,
tapi still cuakk time laluu tuu,,
sebenarnya kalau angin tak kuat,,okay je,,tapi sebab angin ,jambatan tu tehuyung hayang,,so macam takot,,
ikotkan safe je jambatan ni,rasanya tak de pun orang mati lalu jambatan ni :D
dan ada penjaga yang jagaa sebab sekali lalu 8 orang je atas jambatan ni
5th : last place ; carrick fergus castle
time ni dah nak dekat senja,,
tour stop tempat ni,tapi kami tak turun bergamba pun,sebab gelap je,
penat pun salah satu sebab kami tak turun,,

sampai semula dekat belfast,,dalam pukul 5.30 petang,,
overall tour ni bestt! sebab scenery sepanjang naik bas,,dari satu tempat ke satu tempat,sangat ohsem dan cantik,,tak selalu dapat view macam nii,,

12 komen:

munirah mansor said... [Reply]

Subhanallah cantiknya view. Kalau hiking Bukit Keluang, Besut dari atas view lebih kurang je

Siqah Hussin said... [Reply]

Subhanallah! Lawanya view! Jambatan tu! Fuhh panjang dan gayatnya tengok. Tapi best kan. Sure lah best tengok negara orang :) Kalau siqah lagi prefer lalu jambatan drpd naik roller coaster :D

Ana Fatihah said... [Reply]

Cantekkk! Nasib baik ada kawan yg paksa naik jambatan tu. Kalau tak macam rugilaa pegi jauh2 tp tak naik jambatan tu. Hehe

Inani Hazwani said... [Reply]

Cantiknyaaa view :) Seronoknya dapat peluang jelajah tempat orang.

nuyui a.k.a miss YUI said... [Reply]

alalal suka tgk gmbr..

Siqah Hussin said... [Reply]

Salam :) Siqah dah buat review buku Pena dan Picagari. Jemputlah singgah baca ye :)

Zizie Zack said... [Reply]

cantiknya.. kalo buat photoshoot pun best ni.. huish gayat tengok jambatan tu!!

dear anies said... [Reply]

oittt nk melintas je kn byr?? igt kn free ;-)


tgk view ni tetiba tingat klip video kumpulan westlife hahahahah

Izzati Suhaide said... [Reply]

wow..tingginya jambatan tu..teringin nyaa nak pegii

Seorang Syed said... [Reply]

Subhanallah cantiknya view dia! paling cantik sekali giant causeway tu! fuhhhh.

Adam said... [Reply]

Just finished reading this entry. I'' read your part one tomorrow.

Mazni Munawar said... [Reply]

uniknya batu2 tu, ni yg tempat dilwale tu ke