winter break 2017,edinburgh scotland part 1

assalamualaikum *tiup habuk debu segala benda dalam blog *

setelah berbulan bulan tak menaip,tak sempatt,,tapi baru balik lepas winter break cant resist to update blog ni :)

harga flight pergi balik dari cairo--amsterdam : rm1450
lepas turun dekat amsterdam,,esoknya kami amik flight easy jet daripada amsterdam --edinburgh
flight easy jet tu low cost flight macam air asia,,peraturan yang sama,,kena check in online,,then sampai airport terus luggage drop je,,

okay la flight dia,,takde lah teruk sangat..selese je rasanyaaa .
sampai airport edinburgh,,amik one way bus dari airport ke waverley mall ..
ni stop paling last untuk bas ni,,
keluar je airport ikot signboard shuttle bus,memang nampak pehentian bas dia..
harga one way : 4.50 pound
edinburgh ibu negeri scotland,,dan scotland ni salah satu negeri under united kingdom

hari pertama sampai edin,,kiteorang tak berjalan pun,,penat sangat,,sebab habis exam 26 haribulan,,malam tu terus pergi airport untuk kejar flight 27 pagi..
maka hari pertama kami rehat je,,dan tidor pun tumpang rumah kawan,,dah jimat dah duit hostel dekat situ..
---------------------------------------------

esok pagi tu,,kami naik arthur's seat,,stamina yang tak berapa nak kuat,dah lama tak berlari ke exercise,masuk padang apatah lagi,rasanya last zaman sekolah la kot,,semput jugak la naik bukit ni,,tinggi kut sebenarnya bagi mira..tapi sapa yang dah biasa hiking rasanya kacang je kot naik bukit ni 
nasib cuaca baik je,,tak hujan ,,
tapi bila dah sampai atas puncak tuu,,the view sangat subhanAllah cantiik!

turun lepas tu,,kami ke masjid edinburgh yang tak jauh sangat pun dari situ,,jalan kaki pun sampai..

lepas tu ke edinburgh castle..
tak masuk pun,,tengok dari luar ajee

jalan jalan cari souvenir dekat area royal mile
souvenir dia tak ada lah murah sangatt,,biasa je 3 magnet 10 pound,,tapi ada lagi murah daripada tu
cuma kena banyak mencari lah.
beli magnet buat cukup syarat je huhu

petang sikit lepas tu,,naik calton hill
view dekat sini pun cantik jugak! 
dekat sini ada memorial pemuisi yang asal daripada scotland ni dan beberapa monumen lainn..

----------------------------------

hari kedua kami jalan dekat princess street je ,,cuci mataaa..
dekat sini banyak la jenamaa boleh jumpa GAP,PRIMARK,H&M,BODYSHOP,,etc
duit berkepuk boleh laa beli sobs,

kami memang tak naik langsung pun tram ke apa,memang jalan kaki je
sebab attractions dia banyak dekat2,,jimat lagi dekat situ,,
malam nya,kami amik bas untuk ke edinburgh airportt,,amik dekat waverley station depan mall tu,,
harga sama ; 4.50 pound

overall,,edinburgh bagi mira bandar yang sangat tenang,,dan selamat.tak hiruk pikuk macam city lain ..dan paling best sebab banyak bukit2 yang boleh naik time perlukan ketenangan !

7 komen:

dear anies said... [Reply]

Edinburgh n glasgow mmg dalam plan sy insya allah... da lama idam nk pegi edinburgh sbb nak tgk sendiri cafe di mana jk rowling dpt idea utk harry porter tu heheheh

Ana Fatihah said... [Reply]

Bestnyaa hiking. And cantek sangat semua tempat tuu. Seronok tengok orang jalan2. :)

Lala Rahim said... [Reply]

Wow best

via: http://www.lalarahim.blogspot.com

Mazni Munawar said... [Reply]

serious cantik! boleh hilang penat lps tengok view yg lawa camni :D
cantiknya architecture kat sana, nampak klasikkkk

Siqah Hussin said... [Reply]

Cantiknya view dari atas! Hilang penat lelah hiking :)

Gambar kecik.. tak puas nak tengok .. hee

dorsett pink said... [Reply]

saya tak pernah sampai scotland lagi... skrang ni hanya mampu pasang angan-angan je dulu utk jejakkan kaki ke scotland. hihi

Hanis Amanina said... [Reply]

Saya pun rasa Edinburgh tu bandar yg tenang2. :D Cuma sama macam London, cuaca dia mmg susah nak ramal. Forecast kata panas, tiba2 hujan di tengah hari. Adoiii

hanisamanina.com