puasa atas awan.

balik mesia tahun ni merupakan kali ketiga mira naik flight masa ramadhan,,
untuk dua tahun lepas,,mira ambil rukhsah (keringanan) iaitu untuk tak bepuasa masa naik flight,,
tapi tahun ni,,rasa nak puasa,,
sebab bila fikir balik,,bukan buat apa atas flight,,takde lah penat sangat pun
cuma tegoda sikit la bila flight attendant bagi makanan,,tengok orang sebelah makan hihi



flight betolak pukul 1 tengahari,,
so sahur dekat mesir pukul 3 pagi,,bila dah naik flight,,
kita akan bebuka puasa bilaa matahari tebenamm,iaitu bila obviously dekat luar tingkap dah mula senja,
bukan berbuka ikot waktu tempat betolak atau tempat dituju,dan bukan jugak ikot waktu tempat kita atas awan,,

cairo -doha (3jam)
bila pramugari bagi makanan,,dia tanya fasting ke tak,,bila cakap fasting,
dia bagi bag full dengan makanan,,susu,air,kurma untuk berbuka,
bila transit doha,,baru pukul 5 petang doha,,belum boleh berbuka,,

doha - kuala lumpur (8jam)
bila belepas je flight,,memang langit pun gelap,,padahal baru pukul 6 .15 petang macam tu
tapi ikot keyakinan,,matahari dah tebenam,so bukak puasa,,
so rasanya macam tak lama pun puasa,,sebab 
-waktu doha cepat sejam daripada cairo
-cairo pulak bukak puasa lewat dua jam daripada doha,
makanya,,tak ada lah membebankan sangat puasa

tapiiii,,,
tak tahu la tesilap pilih meal ke apaaa,,tak puas pun bukak puasa,,
pilih ayam,but no nasiii,,haha still kelaparan atas flight tuuu,,
thenn,,sahur pulak,,chicken pie je,..*sorry lah mira perut naga -.-*

masa sahur kapten bagitahu,,waktu imsak,,
mira sampai mesia pukul 7.30 pagi,,

dengan bebuka yang ala kadar,
sahur pun ala kadar,
memang lembik jadinyaaa,,

bukan mira tak nak amik rukhsah,,tapi fikir penat nak mengantiii,
dengan nak gantii puasa yang masalah pempuannyaa,,


btw,,selamat hari raya semuaaa,,!
dah dekat mesia ni boleh la aktif blogging baliikk,,;D

18 komen:

aryan azra said... [Reply]

selamat hari raya

munirah mansor said... [Reply]

kadang puasa tanpa buat apa-apa lagi letih huhuhu

amira faqihah said... [Reply]

@aryan :selamat hari raya jugak !

amira faqihah said... [Reply]

@munirah ; haha tahu tak peee!,betul sangat kadang2 melepet atas katil lagi penatt

Aisya사쿠라♥ said... [Reply]

menariknya dapat pengalaman macam ni! saya memanjang rasa puasa kat malaysia je.

Ardilla Noorezan said... [Reply]

Takpe sampai Malaysia boleh relax goyang kaki puas puas hehe. Selamat hari raya Mira! :D

nuyui a.k.a miss YUI said... [Reply]

skurgnya awak puasa juga kan walau ala kadar berbuka n bshur..hihih..

Maman Reen said... [Reply]

Sama dengan Reen.. Perut naga. Hihihi Reen singgah dan follow blog Mira.. Jemput singgah blog Reen.. 😘

Nabila Syifa said... [Reply]

Syokla.. fly high.. huhu

Faarihin Talip said... [Reply]

Selamat Hari Raya tuan blog dan famili.

Berapa lama cuti beraya tu?

Bestlah ada pengalaman berpuasa dalam flight. =)

Anis Diyana said... [Reply]

serba sikit tahu jugak camne orang puasa dalam flight.seronoknya sis >< selamat hari raya,maaf zahir batin dan selamat kembali ke Malaysia jugak sis :D

BudakVanilla said... [Reply]

bestnya dapat merasa puasa atas awan. :D
pengalaman bermakna nie.
selamat hari raya maaf zahir batin ya :)

amira faqihah said... [Reply]

@farihin,huhu alhamdulilah cuti 3 bulan :)

Nurul Aini said... [Reply]

bestnyaa ada pengalaman nak puasa atas awan :)

Ahmad Hasif said... [Reply]

Haha.. Sy pun tahun ni balik masa puasa.. Tak tergugat la pulak bila satu kapal bau makann yg sedap.. Siap minta plastik lg tuk take away makan nnti.. Hehe.. Sbb dlm kapal x buat apa pun kan.. Baik puasa je..

Selamat hari raya.. Jejalan raya dkt sini..

Farah said... [Reply]

Kita pula first time naik flight masa Ramadhan hari tu. Dari YYZ to ICN tak puasa sebab tak sure macam mana nak puasa dalam flight. Tapi dari ICN to KUL puasa je sebab masa tak jauh pun beza.

fadh leyanie said... [Reply]

Selamat kembali ke tanah air..salam Aidilfitri:D

Hanim Mahali said... [Reply]

Selamat hari raya ... Mestinya lagi syok raya di kampung halaman kan...