apa yang egyptian pelik dengan maliziyin?

egyptian : rakyat egypt
maliziyin : rakyat malaysia..

tahun ni dah masuk hampir tahun ke 4 mira study dekat egypt ni,,
banyak menghadap kerenah dan perangai ejibsyen *baca : egyptian* ,,

mostly mereka akan ingat malaysian ni ,,korean,,chinaa,,filipin,,indonesia.
ni yang paling selalu mereka tertukar ,,
kadang kadang tu if egyptian tanya dari mana..
bantai jugak kadang kadang jawab " korea" hukhuk
bila lagi nak rasa jadi warga negara lain,,*perasan sangatt *

1) nama rakyat malaysia,,
bila mereka tanya nama kita,,kita bagitahu nama kita amira,nur,farah,najwa,,
mereka amazed,,dan terujaa,,
sebab dorang terkejut oh! rakyat malaysia nama dorang macam arab jugak,,sama macam dorang,,
kan nama kita semua ni kan memang mostly daripada bahasa yang membawa maknaa..
kalau nama melayu kan maybe ; melur,,kembojaa,tu baru nama bukan arab 

dorang jugak pelik dengan nama rakyat malaysia yang panjang panjang ni,,
amira faqihah binti che abidin,,
dorang akan tanya,,amira is your name? faqihah also is your name? so greedy
hahaha,bagi mereka,satu nama dah la,dah kenapa nak sampai duaaa..

2) rakyat malaysia juga bepuasaa,,

bagi yang tak kenal kami,,dorang ingat kita muslim,,yang hanya memakai tudung,,
ada yang ingat kita tak puasa,,dan pelik bila kita bagitahu yang kita puasa,,

pernah pergi kedai manisan masa bulan puasa,untuk bawak balik malaysia,
dia hulur manisan untuk mira rasa..then mira tolak la,
muka dia dah unhappy dah,,dia tanya "kenapa tak nak ?"
mira cakap la " saya puasa"
muka dia terkejut sangat,,dia tanya balik betul ke mira puasaa,
bila cakap tak nak sebab puasa,,baru dia senyum balikk,

lepas tu dia tanya "kullu maliziyin saum?" (semua orang malaysia puasa)?
mira cakap " if dia muslim,,insyaAllah puasaa " :)

ni apa yang berlaku dekat sekitar miraa,,mungkin ejibsyen yang dekat cairo,,zagazig,,alex lain lain,,
ni yang version tanta ! 


bye! :D

13 komen:

E'in said... [Reply]

hahaha.. dorang tak tahu ea yg malaysia nie agama rasmi die agama islam..

Ana Fatihah said... [Reply]

Mesti dorang cakap eh, nama org Malaysia macam nama org Arab laa. Hehe
Kalau jumpa orang Malaysia yg berjubah semua tu agaknyaa dorang pelik jugak ke? :)

Farah said... [Reply]

Interesting! Macam-macam rupanya pemandangan orang terhadap orang Malaysia ni :D

amira faqihah said... [Reply]

@ein ;rasanya mungkin xtahuu --'

amira faqihah said... [Reply]

@ana : if bejubah x pelik sgt kot,sbb kami student sini banyak je bejubah :))

Mazni Munawar said... [Reply]

tak sangka pulak yg orang egypt ni taktau org malaysia ni macam mana, hehe :D

Mar Mansor said... [Reply]

tamak eh nama ada dua..kalo tiga empat lagi tamak berganda-ganda

Anis Diyana said... [Reply]

Macam tu rupanya tanggapan diorang kat kita.Paling takleh blah diorang ingat kita ni orang Korea hahaha btw nice entry!

Fieyqa Adelova said... [Reply]

wah macam-macam eh diorang ni hahaha seronoknya dapat duduk negara orang T_T

Aisya 사구라 said... [Reply]

wahh seronoknya... menarik la, tak sangka pulak macam tu.
ingatkan diorg dah familiar sgt dengan org malaysia ^^

Amanina Mads said... [Reply]

ok nk gelak jap.. hahahaha
memang lain lah. lain kali kan bab nama tu ckp la 2 nama kalau campur sedap dlm bahasa arab bkn tamak :P

cantik kubu tu.. bila dpt fly mesir

Nabila Syifa said... [Reply]

ooo..cenggitu eh

Siqah Hussin said... [Reply]

Hehe. Sesekali mengaku warga korea apa salahnya kan. Hee. Macam2 rupanya pandangan orang pada negara kita. Bab nama tu memang tak dapat dinafikan. Susah nak jumpa nama yang satu suku kata je sekarang :D