selesai memagar gigi dengan besi


dah hampir sebulan lebih,,mira dah start pakai bracesss,,
setelah bertahun tahun asyik tangguh pakai,,
tunggu ready mental la,tunggu duit biasiswa masuk la,apa la,,1000 alasan dalam kepala !
so this year,memang dah sampai seru la agaknya untuk pakaiii,,
lepas dah operation buang gigi bongsu tahun lepas,,so now im ready for thissss struggle,hahaha

so the first step is : jumpa dentist,buat consult,,told him what is my problem,,
then dia bagi prescription,untuk amik xray,,

2nd step : lepas dah amik xray,,hari hand in xray dia amik impression gigi,,untuk dia study my case,,

3rd step : wearing bracket,,tapi belum pakai wire lagi,just bracket,,
on that dayyy,,dia bagitahu,,ada satu gigi kena cabut,,

4rd step : cabut gigi! 
setelah sekian lama tak cabut gigi,,even dentist takut jumpa dentist :P
haha,bukan takut cabut.takut kena cucuk bius tu haa,
selama ni dalam clinical session sedap je cucuk jarum dekat patient,,tapi hari ni,mira jadi patient,
so kita faham la,rasa sakit yang patient kita selama ni rasa.
even cabut satu gigi,tapi bleeding profusely,start from 5.30 pm until 9 malam,
lama jugak nak tunggu blood stop,habis sepaket kapas disituu,,
goodbye my premolar,,

acah sedih kejab dekat situ,sebab gigi tak cukup dahh,,sebab kita hidup ni,cuma akan ada 2set of gigi
gigi susu dan kekal,,cabut kekal,mana nak tumbuhh dah yang baru,
dalam mimpi la nak tumbuh.so jaga gigi hangpa!

5th step : pakai wayarrr..

kenapa pakai braces? 


1) midline shifting,,
gigi atas dengan gigi bawah yang depan,tak selari,,

2) congenital (sejak lahir ) missing lateral incisor (gigi sebelah gigi kapak)
missing one side je,so bila sebelah tak wujud,sebelah wujud.
tak balance disitu,sebab tu midline gigi lari,,
dalam dunia ni gigi lateral incisor merupakan gigi 2nd highest chance untuk missing,,
so mira la salah sorang orang yang ditakdirkan tiada wujudnya gigi lateral incisor ituu,,

3) posterior crossbite
gigi atas belakang kedalam,sepatutnya gigi atas dia kena keluar sikit,dan gigi bawah tu berada di dalam gigi atas


sakit tak ?
dia tak sakit yang melampau sangat,sakit geli geli macam tu ja,
even hari lepas pakai wayar,mira still makan nasi ,ayam etc,
cuma untuk gigit yang keras macam epal ke susah sikit,
tapi tak da lah makan bubur seminggu macam sesetengah orang,,
so mira bersyukur sangat dekat situ,
sebab mira tak boleh hidup takda nasi sehari,,no life without nasi! lels
even classmates pun pelik kenapa mira tak sakit sangat,,
depa siap cakap mira ada high pain threshold,-.-

berapa kos?
dekat mesir ni,kebanyakkan nya lah kos pakai braces murah la daripada malaysia
yang mira tahu if dekat swasta malaysia dekat 5/6 ribu  or even lebih mahal daripada itu
dekat sini,3000/4000 

berharap fasa pakai gigi besi akan berlalu dengan cepat,,:)
first gambo pakai bracess..spot me --,

8 komen:

Mazni Munawar said... [Reply]

waa pakai braces. teringin jugak nk pakai sbb gigi saya pun mcm kedepan sikit, haha.
tapi takut T__T adik saya dh selamat pakai dah haritu

Sakinah Azman said... [Reply]

waaaa i miss my braces T_T hahaha. Qiha amik gambar gigi before pakai braces tak? Kita dulu semangat tau tiap2 bulan amik gambar progress gigi xP

amira faqihah said... [Reply]

@Sakinah Azman kinaaaa,,sejak bila baca blog qiha ni hihi,,ada la amik gamba sebelum pakai tu,,utk simpanan heheh

AmyZana said... [Reply]

Tahniah dapat pakai braces! Saya teringin nak pakai braces dari dulu lagi tapi parents memang tak benarkan sekeras-kerasnya. Sedih TT___TT

Siqah Hussin said... [Reply]

Bagus pakai braces tambah lagi yang ada masalah kan. Hope tak lama awak pakai braces. Macam susah je nak makan :D

amira faqihah said... [Reply]

@siqah : mula mula je susah sikit,lama lama okay je :)

Sakinah Azman said... [Reply]

Lama dah la baca qiha.. Dari zaman kita form 1 form 2 lg kan. Tak rajin comment je >.< Ahaa

amira faqihah said... [Reply]

@sakinah : laa yekee haha xtauu pulakk,ingat dulu kenal sabrina je dari blog,! haha,