drama drama exam clinical


exam clinic operative dentistry :

ni subjek tampal gigi,,so untuk exam kena cari patient yang gigi dia cavity simple,,
mira memang takda patient sampai la malam sebelum exam,,
bukan tak cari,,cari ke dua tiga hari sebelum exam,tapi tak ada rezeki,
then try nasib mesej jiran rumah atas,,ada sorang nak tampal gigi,,
rasa nak nangis sujud syukorrr,dapat patient untuk exam..
dah la patient melayu,,sangat memudahkan kerja,,

syukran kak bihaa sebab sudi jadi patient exam..

then rabu kelmarin,,3 exam clinic direct tanpa henti,,memenatkan sungguh
dari 8.30 pagi sampai 2.30 exam clinic,,T.T

exam pedodontics

ni subjek tampal gigi kanak kanak,,hari nak exam tu,,pukul 7 dah keluar rumah,,
nak cari patient,,but so mengecewakan,,haha,,dah kenapa dari pukul 7--8 suku,,
tempat beli tiket untuk patient,kosonggg dengan patient budak2,,
biasa pukul 8 macam dah ramai,,
ni ada dalam 3/4 kerat je,,so try jugak la approach satu parents ni,,
main chief complain dia,,nak buat rawatan akar untuk anak dia,,tapi gigi anak dia ada caries,,
so mintak jugak buat dengan anak dia,,,sebab exam kan,,
nasib mak ayah budak ni memahami,,

tapi budak tu,,tak letak bur ,,tak buat apa apa lagi dah nangis,,
but alhamdulillah dia bukak jugak mulut,even kecikk,,dan nasib baik ayah budak ni tolong retract tongue dia,,so memudahkan kerja sangat sangat,,
tapi ada jugak la budak ni cedera bibir dengan lidah,,terkena bur sebab gerak2 sangat time buat,,
nasiblah ayah dia faham ..

mira siap awal,,dalam 10.20 macam tu,,then ayah dia suka pulak mira buat gigi anak dia
duk cakap "helwi awi helwi awi " (cantik sangat)
then ayah dia cakap,,ada lagi satu gigi anak dia ada caries,,
maigaaadd,,haha ayah dia pujuk suruh buat yang gigi atas tu,,mira dah penat dah time tu
nak handle anak dia yang nangis tak nak bukak mulut tuuu ,, --'

kebetulan ada lagi kawan mira yang tak ada patient,,so mira bagi dia yang buat,,
mira assist je dia,,tak larat nak habis lambat,sebab 11.30 lepas tu exam crown n bridge pulak,,kalau tak ada exam pukul 11.30 tu memang mira dah tampalkan dah gigi atas lagi satu,,tapi sebab ada examm,,dan ada kawan mira pun ada yang tak dapat patient lagi,,
nasib mak ayah budak ni faham,so dia benarkan kawan mira yang buat anak dia ni,,

tak sempat nak amik gambar dengan budak tu,,

------------------------------------------------------------------------------
ni patient patient paedriatrics mira yang lepas lepas,,
seronok jugak klinik paed ni,drama dengan budakbudak kecik nii,,
haha kalau masuk klinik ni,tak sah tak dengar budak meraung menjerit,
tahun depan insyaAllah dah tak ada dah klinik paed ni,,,nanti dah kerja baru dapat tampal giigi budak budak lagi,,





kenapa semua gambar tudung coklat?tak de tudung lain ke amira faqihahh?
haha bukan sebab takde tudung okayy,tapi hari rabu memang schedule pakai tudung coklat -,-

10 komen:

Siqah Hussin said... [Reply]

Bakal doktor gigi rupanya awak :)

Siap ada schedule pakai warna tudung apa untuk seminggu ke? Hii.

amira faqihah said... [Reply]

@siqah : hehe supaya senang tak payah pening fikir nak pakai baju apa :D

Mia Liana said... [Reply]

takut dengan doktor gigi... hihihh

pstttt.. terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #23. maaf mia baru sempat nak blogwalking.

blog ini tersenarai dalam http://www.mialiana.com/2016/04/senarai-url-blog-23.html

pemenang akan diumumkan pada 26 April 2016

Kira Sakura said... [Reply]

bakal dokte gigi ye? anak akak salah sorang yang tak suka check gigi. dia ingat dokte nak buat pape dekat dia hihihi. tp alhamdulilah rajin gosok gigi. tak biar botol susu dalam mulut time tido. tak lah susah sgt nak jaga gigi dia.

Mazni Munawar said... [Reply]

wahh mencabar jugak ye utk exam kena cari patient utk check gigi. apapun syabas! seronok lak baca entry ni :D
semoga berjaya jadi dentist!

Farah said... [Reply]

Wah tak pernah tahu yang budak dentistry kena cari patient sendiri untuk exam. Interesting :D

amira faqihah said... [Reply]

@mazni : terima kasih :)

amira faqihah said... [Reply]

@farah : itu la part yg paling mencabar sekali :'D

Amanina Mads said... [Reply]

kena cari pesakit utk exam.. okay gudluck mira

Nabila Syifa said... [Reply]

ada iras wardina la patient tu