apps yang saya guna ketika travel

1) skyscanner
ni guna untuk usha tiket flight,,rasanya ramai kan yang guna apps ni

2) xe currency
ni penting kalau malas nak convert guna kira kira dalam kepala,convert guna nii,


3)muslim mate
untuk tahu waktu solat dekat negara yang belainan,,dan ada qiblat sekali dalam apps ni,
al quran pun ada,,


4)ulmon  city maps 2go
yang ni offline maps,sangat function bila tak da wifi.membantu la jugakk,masa mira pergi travel winter break hari tu

5)google maps
ni pun membantu untuk jalan kaki masa travel


6)booking.com
untuk book penginapan,ni paling favourite,sebab banyak offer murah,even mira pun dah dapat genius deal,so banyak sikit discount,dan dia banyak yg boleh book dulu then bayar on the spot bila sampai,dan free cancellation,,

7)hostelbookers.
ni hostel je,mira ada book 1 hostel pakai yang ni,yang ni rasanya kena bagi deposit dulu sikit,selebihnya bayar bila dah sampai

8)meinfernbus
ni europe lain bus ..bus untuk intercity between europe country..mudah nak survey harga,,

9)bus radar
ni memudahkan untuk tahu transport apa yang paling murah untuk ke sesebuah country,sebab dia display semua yang by train,by bus,so kita survey dekat sini,then terus pegi website yang dia tulis untuk book.

10)rome 2 rio
ni memudahkan untuk tahu tranport dalam negara tertentu,kita tulis je nak kemana dari mana,nanti dia bagi tahu kena naik train no berapa,bus no berapa,bagus la apps ni..


12) zabihah
untuk tahu masjid,restoran halal yang bedekatan 



travel bukan sebab trend,bukan sebab ikot orang lain,
bukan sebab nak penuhkan feed instagram,
semuanya bermula dari hati,why you do this and that,,dan
 setiap kali sebelum travel set matlamat,,and you will get what you want..
kalau kita travel sebab nak shopping,,kita akan dapat shopping
kalau kita travel sebab nak amik gambar..kita akan dapat gambar,,
kalau kita travel sebab nak cari ketenangan dan buka minda,,itulah yang kita akan dapat,,
dan apa pulak aku punya matlamat setiap kali travel?..rahsia :P hihi

8 komen:

Jannatul Husna said... [Reply]

tang nombor 8 sampai 12 tu boleh guna kat semua tmpt ke?

Siqah Hussin said... [Reply]

Info entri 👍 betul, kena ada matlamat untuk travel :)

amira faqihah said... [Reply]

@jannatul ; 10 &11 tu boleh pakai everywhere,,tp yg 8,9 tu europe je rasanya

amira faqihah said... [Reply]

@siqah : terima kasih :)

AmyZana said... [Reply]

Saya pernah gi travel tapi satu pun apps nih saya tak guna sebab orang lain dah uruskan segala2nya XDDD

nuyui a.k.a miss YUI said... [Reply]

info sgt berguna ni..

amira faqihah said... [Reply]

@nuyui : terima kasih ;)

Ardilla Noorezan said... [Reply]

Yeay thanks mira! Boleh rujuk nak download apps apa kalau tetiba nak pergi travel jejauh hehe