winter break 2016,vienna austria,prelog


tiket winter break kali ni,mira beli 3 bulan sebulan trip,,
harga tiket cairo-vienna-cairo : rm1500 
untuk iternary full dan apps2 yang membantu time travel mira kan tulis dalam entry lain,,
dan ini ialah first trip winter break yg full iternary mira create sendiri,,


*style kan info board dorang dekat dinding ni :D


sampai airport vienna pukul 7,30 malam,,
kami plan tido dekat airport je,sebab nak jimatt,,
seat dekat arrival airport vienna ada la dalam 50 lebih untuk duduk,,
kami tido dekat kerusi duduk2 tu jela,,
itupun tak delah lena sangat,sempat la betul betul lena dalam sejam dua jam,,

airport vienna ada prayer room,alhamdulillah atleast ada daripada tak da
prayer room untuk all religion,,

kiranya dalam tu ada kiblat,,sejadah,,tempat amik wuduk,,dan kitab bible untuk agama lain,
prayer room tingkat 2

tempat nak charge hp dekat arrival pulak
betul2 tepi kaunter info,,ada plug dekat sini,
so kiteorang memang berkampung dekat situ dekat 5/6 jam jugak la,,
orang kaunter info tu pandang2 kiteorg tapi tak halau punn :D

toilet bersih,,cuma macam biasa la toilet europe mana ada paip,
so tips dia untuk pempuan bawak la botol air kosong dalam beg,,senang untuk kegunaan toilet.



people we met :

1) masa tengah charge hp dekat plug tu,,ada orang laki dalam 40an ,,dia duduk caj laptop dekat situ,,
kiteorg pulak memang bersila dah dekat lantai tu,,then dia tegur ,,

" where are  you come from?"
"malaysia"
"yaa,,i guess so that you are from malaysia,,I told to my wife that you are from malaysia ,,are you from kuala lumpur?"
"yes,,im from KL ,,and you ?"
" im from czech republic"

hoho,then dia cakap la dia pernah datang kL,sebab tu tau pasal kuala lumpur tuu ;)

2) kali kedua nak caj hp dalam pukul 3 pagi,,disebabkan sebelum tu kiteorang dah duduk lama dekat tempat caj tu,,semua kedudukan plug kiteorg dah tau,,daripada yang kat tepi,kat belakang,kat bawah kerusi,,then ada sorang laki datang nak caj hp dia,,dia cucuk hp dekat plug yang jauh sikit,,then mira cakap dekat dia 

" you can charge your hp here * sambil tunjuk plug bawah kerusi sebelah dia * "
laki tu balas " really ?" muka tak percaya dekat ada plug dekat situ,,

6 komen:

Farah said... [Reply]

Seronoknya pergi Austria! One of places in my wish list ni :D

Ardilla Noorezan said... [Reply]

Bestnyaaaa Mira!

amira faqihah said... [Reply]

@farah : may one day farah diberi peluang ke sana :)

amira faqihah said... [Reply]

@ardilla : hihi bestt sangatt,,ada rezeki dila pulak ke sana eh :D

Cikna said... [Reply]

Rmh flat warna warni tu mmg unik, cantik... Bwk botol kosong mmg betul lebih memudahkan nk bawa gayung besar la plak,hihuu...;-)

amira faqihah said... [Reply]

@cikna : bangunan tu mmg cantik,,tp lama lama tgok mcm rumah hantu pulak sbb x de penghuni haha