lagi pasal gigi

assalamualaikum :)
tak reti betullah tulis intro untuk entry ni haha,,terus masuk isi,,kali ni mira sambung lagi info info pasal gigi dan rawatan gigi :D

1) apakah hukum memutihkan gigi selepas root canal therapy (rawatan akar gigi)
Harus,,,,jika ada kehitaman dekat gigi akibat kerosakan dan kematian saraf gigi,,
sebabnya biasa orang yang buat rawatan akar gigi ni,,saraf gigi memang dah mati..bila saraf gigi mati,,kebiasaan gigi putih akan bertukar menjadi gelap sedikit..

2) apakah hukum memutihkan semua gigi untuk menambah seri cantik..
Haram,,jika niat nak tambah seri cantik,,jika gigi tu memang dah elok sedia ada putih /kuning sikit je,tak ada cacat cela,TAPI,,kalau gigi memang dah bertukar warna jadi kekuningan yang gelap dan hitam,,maka diharuskan,,:)

3)batalkah puasa jika semasa rawatan gigi,,doctor bagi local anesthesia/bius setempat?
tidak batal,,sebab jarum masuk dalam tisu,,tidak masuk kedalam mana mana rongga badan..

4)Dark choclate sebenarnya baik untuk gigi,,sebab mengandungi tannis yang menghalang pertumbuhan bacteria,,so lepas ni boleh la makan dark choc,,hihi

5)berus gigi mana yang terbaik?yang keras ke lembut?
berus gigi soft adalah yang paling baik,,,sebab boleh menghalang kerosakan gusi,,sebab berus gigi 'hard" selalunya akan menyebabkan pesakit alami gingival recession..dan jangan berus gigi kasar2 sangat,,lembut lembut je :)..

6)berus gigi dengan baking soda..
berkesan untuk putihkan gigi yang makin kuning,,sebab baking soda release partikel dan bergabung dengan molekul yang menguningkan gigi..
senang nak elakkan stain/gigi kuning ni,,jangan selalu minum teh/kopi,,
tapi ada beza gigi kuning sebab stain atau kuning sebab semula jadi,,,

7)dalam satu titis air liur,,ada 100 milion bacteria,betapa nak bagitahunya dalam mulut kita ni terlalu banyak bacteria...

8) kalau kita tertinggal /atau tak buat floss,,kita sebenarnya kehilangan 35% pembersihan gigi yang sempurna,,sebab dengan berus sahaja tak cukupp,,




8 komen:

BudakVanilla said... [Reply]

really nice info la sis!! :D
BV gigi agak kuning la maybe sebab suka minum teh n air bergas n air berperwarna. :D

afzalsukasuki said... [Reply]

dark chocolate tu..yg rasa pait2 tu ea?alamak fail pasal cekelat sebab jenis tak memilih cekelat. semua masuk perut :D

Farah said... [Reply]

Baru tahu pasal dark chocolate tu but too bad I don't even like chocolate. haha!

By the way, good to know that soft toothbrush is the best because I only use soft toothbrush.

Ardilla Noorezan said... [Reply]

Nak tanyaaaa. Selalu kan kalau buat veneer usual price berapa ehh? Diboleh kan tak if gigi cam pelik sikit? Hehe

amira faqihah said... [Reply]

@budakvanilla : tq sudi baca :)

amira faqihah said... [Reply]

@afzal : aah yg pahit2 sikit tu

amira faqihah said... [Reply]

@farah : bagus la :D lagipun soft ni x sakit sgt gusi bila gosok :)

amira faqihah said... [Reply]

@ardilla : if ada prob boleh je buat :) biasa yg mira tau if swasta satu gigi around rm 300 above :)