kelebihan breastfeeding buat ibu dan anak,,


Oktober merupakan bulan breast cancer awareness,,dan buat pengetahun semua,salah satu cara pencegahan atau untuk mengurangkan risiko breast cancer ialah breastfeeding..

seperti yang tertulis dalam quran ,sural al baqarah :ayat 233
"dan ibu ibu hendaklah menyusui anak anaknya selama 2 tahun penuh,bagi yang ingin menyusui secara sempurna"

antara kelebihan breastfeeding buat bayi..

1)immunisasi..

antara anti infective yang terkandung dalam susu ibu ialah IgA,IgM,IgG.,
IgA,yang terkandung dalam susu ibu membantu melawan bakteria dengan menghasilkan lapisan protektif dalam usus dan hidung bayi.
yang di mana kesemua  membantu bayi untuk melawan bakteria

ia juga membantu mengurangkan insiden penyakit berjangkit seperti sakit telinga..
kiranya bayi yang breastfeeding ni sistem imunisasinya lebih kuat..

2) pencegahan allergi dan asma

igA, yang terkandung dalam susu ibu bantu menghalang allergy reaction kepada makanan dengan membuat lapisan protection dekat usus,tanpa lapisan ni ,inflammation /radang boleh berlaku dan menyebabkan macam "leak" pada lapisan perlindungan,,maka bacteria senang attack..

3) kecerdasan intelek

mira pernah dengar,,orang cakap,bayi yang menyusu susu ibu lebih bijak berbanding bayi yang minum susu formula ini sebab nya sejenis lemak dan kolestrol dalam susu ibu yang membantu pertumbuhan tisu saraf..

4)nutrisi
susu ibu mengandungi banyak sangat zat2,vitamin yang diperlukan oleh bayi dalam 6 bulan selepas kelahiran,
susu ibu juga mengandungi concentration lactose yang sangat tinggi,yang merupakan sumber terbaik carbohydrate untuk bayi.

protein yang mudah dicerna berbanding protein susu lembu
bayi yang menyusu dengan susu ibu juga mempunyai sisa buang yang kurang berbau dan lebih lembut sebabnya kandungan bacteria yang berbeza dalam sistem pencernaan berbanding bayi yang minum susu formula.

bayi yang baru lahir,saiz perutnya roughly hanya sebesar biji cherry,,nutrient rich colostrum dalam susu ibu is just the right amount untuk first feeding ..

__________________________________________
kelebihan untuk ibu pula :

1) jimat,,
tak perlu habiskan duit untuk beli susu formula di kedai,jadi sumber kewangan tu boleh la untuk beli barang baby yang lain pampers ke etc,,jimat dah satu part.

2)mengurangkan risiko breast cancer/ovary cancer
oxytocin yang dirangsang semasa breastfeeding membantu mengecutkan rahim ibu yang mengembang semasa mengandung dengan lebih cepat,,jadi ia mengurangkan risiko terkena kanser ovari..

3) mengurangkan berat badan
kan masa mengandung,ibu ibu biasanya akan gain weight ..
sekurang kurang 10 pounds yang ibu gain masa mengandung tu ialah lemak yang tersimpan untuk membantu ibu breastfeeding..
lebih kurang 300-500 kalori akan terbakar dalam sehari jika ibu breastfeeding,,
so bila ibu tu breastfeeding  anak dia,slow slow dia kan kurangkan berat badan dia,,

4) mengurangkan stress dan depress.
ibu akan merasa tenang semasa breastfeeding..kerana hormone oxytocin dirembeskan ..kajian menunjukkan hormone oxytocin ni dapat memberi sense of relaxation,,

5)merancang keluarga
jika seseorang ibu menyusukan anak nya selama 6 bulan penuh,ni dapat menunda kedatangan haid,so jika dalam tempoh ni suami isteri bersama,,kehamilan tu insyaAllah dapat dielakkan.,

lagipun dalam islam sebenarnya tak menghalang untuk merancang jarak antara kehamilan.sebaiknya 2tahun lepas kelahiran anak sebelumnya,supaya anak yang telah lahir tu dapat cukup menyusu selama 2 tahun penuh
tambah,,anak yang berusia 2 tahun tu sudah boleh berdikari,mula berperanan selaku abang/kakak

-----------------------------------------------
maaf jika ada yang tak faham sesetengah medical terms yang mira tuliss,,apa yang mira tulis, mira lebih suka kaitkan sebab kejadiannya dengan fakta sains,,kerana setiap apa yang Allah jadikan tu,,ada benefitnya,ada kelebihan,,apa yang daripada Allah tiada satu pun yang sia sia :)

maaf jugak jika ada ilmu ilmu dalam petikan ni yang tersilap,,sila tegur jika ada kesalahan,sebab mira pun tak ada pengalaman breastfeeding,sebab belum kahwinn,,haha,yang ada pengalaman tu boleh la share dalam komen bawah ni

harapnya artikel ni dapat memberi semangat dan dorongan untuk para ibu breastfeeding ataupun untuk bakal bakal ibu hihi,untuk mempunyai azam nak breastfeeding anak bila dah mempunyai cahaya mata kelak..

terima kasih,,:D

20 komen:

Ardilla Noorezan said... [Reply]

Betul sangat tu, susu ibu memang dah cukup everything! Unless if ibu tu ada penyakit then baru lah baby memang tak boleh di breastfeed :)

aiman mania said... [Reply]

Oh patutlah belek2 buku panduan ibu menyusu yg klinik bg ada tercatat bahawa bayi perlu minum susu ibu selama dua tahun..........Rupa2nya,panduan tuh dah termaktub dalam Al-Quran...
#Al-QuranMendahuluiSains..

Nice info buat bakal ibu dan yg dah jd ibu (Y)

Anizz Annisa said... [Reply]

nice info.. kite yg solo lagi ni kena ambik juga ilmu cmni..utk mse depan kan.. :)

amira faqihah said... [Reply]

ardilla : betull :) dilla mesti tahu lebih kan,,segan pulak mira ^^

amira faqihah said... [Reply]

@anizz : betul2 ,sama la kita samasama solo

Ardilla Noorezan said... [Reply]

Ehhh mana ada istilah tahu lebih ke kurang ke. Kita belajar benda sama je Mira! Plus Dylla lagi lah baru je masuk second year hehe

amira faqihah said... [Reply]

@aiman betul,byk dah reason disebalik ilmu sains ni yg asalnya drpd quran,,

Farah said... [Reply]

Sekarang ni ramai orang update pasal breastfeeding ni.

Out of curiosity, kalau baby tu lactose intolerant, macam mana ya?

nuyui a.k.a miss YUI said... [Reply]

bgs share psl ni.. ilmu =)

Syamimi Fatin said... [Reply]

ilmu yg bgus... mmg slalu org tau bf tu bgus, tpi sbb apa kan.. good sharing :)

amira faqihah said... [Reply]

@Farah Yg mira pernah baca,jika bayi tu ada tunjuk kesan allergi boleh la stop kejab,tukar kepada lactose free milk,,then boleh je nak sambung bf,sebab by age,allergy tu insyaAllah akan berkurang dan hilang :)

amira faqihah said... [Reply]

@nuyui a.k.a miss YUI terima kasih nuyui :)

amira faqihah said... [Reply]

@Syamimi Fatin kan,setiap benefit tu mesti ada sbb knp dia benefit :) thnx syamimi :)

nuyui a.k.a miss YUI said... [Reply]

sggh selasa..

Farrah MF said... [Reply]

Susu ibu adalah yg terbaik utk baby :)

anamizu said... [Reply]

tu la kan. wat masa skg ni, my partner keje pon tgh bf baby die. baby die x cukup bulan.

Siti Aisya Ibrahim said... [Reply]

wahhh baru tahu pasal mengurangkan risiko kanser ovari tuh....selama ni tau yang lain2 tuh... thankx for sharing yer mira :D

Amanina Mads said... [Reply]

banyak manfaat BF ni.. nice sharing :)

amira faqihah said... [Reply]

sama sama,thank u baca @amanina @siti

amira faqihah said... [Reply]

@anamizu ; aah,baby yg x cukup bulan elok sgt bf ni ;)