sum of sem 2 2014/2015

assalamualaikum,

ni cerita untuk 3 bulan lepas,,kesimpulan sepanjang tahun pre clinical mira.

Study :

7subjek yang bagi mira semua berat,semua kena hafal,semua ada practical dan oral exam.
satu tahun yang agak drama,cuma drama acah acah telenovela baru,,belum betul2 telenovela.
drama menyiapkan kerja practical,,drama menyiapkan requirement..

prosthodontic ; (buat gigi palsu)
exam oral yang sangat menguji faham,bukan sekadar hafal bulat2 atas kertas.
tapi dah kalau yg ditanya tak ada dalam buku?
baru buat mira sedar..kena passion lebih kot,kena google sendiri kot.

orthodontic :(braces)
bagi mira masih tough untuk bending wire 0.7 sebab praktis pakai 0.5 je,
kalau bend wayar ikot suka hati memang mudah la,ni bend wayar ikot requirement,,*nangis tepi bucu*

operative :(tampal gigi)
yes,ni paling drama sekali,ni satu satunya subjek yang buat mira nangis dalam lab,
at the end,docter yang buat mira nangis tu jugak yang pujuk,but still,,tak terubat..!
haha,penat buat cavity..gigi habis,bur fissure dekat 8/9 patah,,

subjek lain mira xperlu ulas lah,mira memang suka buat keja yang pakai tangan,
as we know,dentistry is science of art..tapi kalau art yang ada tahap piawaian yang perlu dicapai,agak sukar sebenarnya,,dah setiap docter tu berbeza beza cerewetnya,jadinya,kita deal dengan manusia,bukan dengan kertas,siapa yang kawal manusia?Tuhan,,maka banyakkan doa jela supaya Allah lembutkan hati dokter,,

overall duit memang banyak habis,sebab kebanyakan barang univesti x bagi,
duit mengalir macam air,kadang2 baru withdraw,eh mana duit?cepat nau habis.
tapi memang tajaan bagi duit untuk beli barang study --, hihi
apapun,ni baru permulaan,,naik tahun seterusnya makin lah drama..tapi harapnya drama yang indah indah la,
_________________________________________


usrah/sc/smart circle

masih dapat akak usrah yang sama,tapi macam ada 3 kakak usrah !
kak anis,kak farhana,kak tasnim,,harapnya sampai ke tahun akhir masih dengan dorang hehe
dorang memang best,tak push2,tak judemental bagi mira,
sebab bende2 macam ni kita tak boleh harsh sangat,,dan dorang sangat memahami la kami ahli sc solace ni,,

tahun ni ada satu usrah untuk kelas,tapi majlis ni sekali je :)

_______________________________________________
persatuan.

its toothtime 2.0

gathering semua batch dental tanta,mira jadi ajk pendaftaran je,
buat name tag,dengan uruskan senarai nama,
yang best dan bersyukur,dapat housemate ahli bait solace ni,memang semua turun padang tolong mira siapkan name tag ni,thanks gais hiks ;D


jpc tanta 


ni event pilihan raya tahunan,tahun lepas mira dah jadi,tahun ni pegang lagi,mira tak jangka pun akan pegang lagi,mula mula berat nak terima ,,takot teganggu dengan study,,kerja lab lagi,
tapi memandangkan asyik study pun tak boleh jugak,kena jugak sumbangkan sesuatu untuk society,
mira terima lah jugak,lagipun kerja mira uruskan blog pilihan raya je,jadi macam takdelah busy sangat.


_____________________________________________
semoga dimudahkan la untuk tahun seterusnya ni,subjek ada 10 untuk sem first,naik sem second 14subjek,kalah spm mira amik 11 je,! haha,

berikan lah kata kata yang baik,kerana itu semua satu doa :)
terima kasih :D

10 komen:

Farah said... [Reply]

All the best for the upcoming semesters :)

anamizu said... [Reply]

all the best mira! :)

cEro said... [Reply]

So, kira baru masuk sem baru laa ni kan?
All the best Mira!
**sambil menggenggam tangan ke langit**

E'in said... [Reply]

hai dr gigi! hihi

amira faqihah said... [Reply]

tengkiyu farah :)

amira faqihah said... [Reply]

terima kasih ana :)

amira faqihah said... [Reply]

cero : aah sem baru,terima kasih

amira faqihah said... [Reply]

hai kak ein! rinduuu

Zizie Zack said... [Reply]

Alhamdulillah everything goes well for u.. hope sem ni, drama yg best2 utk mirah :)

amira faqihah said... [Reply]

@Zizie Zack terima kasih zizi :)