fun facts about teeth #1

hai,assalamualaikum :D

sejak jadi student dental,mira terima macam macam soalan pasal gigi,dan soalan pelik2 ada,,comel ada,hahah,so mira share sikit fakta2 mengenai gigi yang mana mira dah belajar dan yang mira tahu,,

1)berapa jumlah gigi yang sepatutnya?

gigi kanak kanak ataupun gigi susu sepatutnya ada 20 batang, 10 atas,10 bawah
gigi orang dewasa,32 batang gigi 16 atas,16 bawah,
sebab ada orang ingat gigi bongsu ada 1 je,sebenarnya gigi bongsu ada 4 batang,atas bawah kiri kanan,
ada yang cakap,tahun lepas dah bengkak dah gigi bongsu nak tumbuh,kenapa tahun ni bengkak lagi,berapa banyak gigi bongsu nii --' hihi

tapi jangan risau kalau kira kira tengok x cukup 32,ada beberapa kemungkinan
-gigi belum tumbuh
-gigi korang secara semula jadi memang ada yang missing (congenital missing) 

2)enamel,atau pun lapisan luar gigi,merupakan hardest part anggota badan kita,

3)gigi merupakan satu satunya rangka(skeleton) yang korang bersihkan hari hari,
rangka rangka /tulang yang lain mana ada accessible hihi

4)gigi kita takkan pernah sama dengan gigi orang lain,sebab tu kajian menunjukkan gigi ni unik macam cap jari kita,sebab tu jugak ada course forensik dentistry,sebab gigi boleh bantu untuk tahu usia mayat/siapa mayat ni,

5)adakah oral hygiene/struktur gigi dipengaruhi keturunan?
ya,sikit sebanyak dipengaruhi keturunan/tempat lahir/ tapi bukan 100% la,

6)struktur gigi mempengaruhi bacaan quran,ye bayangkan xdak gigi depan,kita xkan mampu menyebut huruf2 tertentu,sebab mira ada senior yang ditegur oleh sheikh yang ajar dia baca quran,sheikh tu cakap dekat dia "awak tahu kenapa awak punya bacaan x berapa betul?"
senior ni cakap xtahu,,sheikh tu pun balas "sebab struktur gigi depan awak xberapa baik "
lepas tu terus akk ni pakai braces --'

ni serba sikit yang mira boleh kongsi ,kalau ada pembetulan silap fakta ke boleh komen kat bawah ni,sebab mira pun masih student,belum power lagi,

silalah berus gigi selalu :)

13 komen:

Farah said... [Reply]

Thank you for sharing this :)

amira faqihah said... [Reply]

sama sama farah ;)

munirah mansor said... [Reply]

Nice info =)

Raz said... [Reply]

nak buat braces gak la T-T

amira faqihah said... [Reply]

thank u :) @munirah

amira faqihah said... [Reply]

@raz kenapa nak buat braces?:D

anys nadhilah said... [Reply]

baru tahu . huhuu

Aqilah Azmi said... [Reply]

bestnya ahahah dh lupa dh psl gigi hiks
thanks!!

amira faqihah said... [Reply]

@aqilah ; thank u :)

Zizie Zack said... [Reply]

dental student rupanya.. kebetulan tgh bc entri ni, tgh sakit gigi.. hihi.. nice info mira :)

amira faqihah said... [Reply]

@zizie ; sama sama,,sakit gigi tu jumpa la dentist ye :D

Wydaa Ismail said... [Reply]

Mira cepatlah jadi doc gigi nak pasang braces dekat mira hehehehe

amira faqihah said... [Reply]

@wyda ! rindu gilaaaa,doakan la mira cepat graduate ye ;D