bedah gigi bongsu dibawah general anesthesia


Gigi bongsu/third molar/wisdom teeth/ 
gigi yang paling last sekali akan tumbuh dalam mulut kita,
dan ambil masa yang lama untuk tumbuh,dan akan mula tumbuh start umur kita 18-24 tahun mungkin boleh cecah 30 tahun,bergantung,
ada orang akan sakit,ada orang x sakit pun tengok2 dalam gusi dah tumbuh gigi bongsu,
bergantung kepada size rahang jugak,

macam mira,gigi bongsu mira sebenarnya tak sakit tak bengkak tak apa pun,
tapi dia punya syok tidoq dalam gusi,sampai xmau keluar,haha
atau dalam erti kata lain,gigi bongsu mira impacted angularly,sehingga menolak gigi geraham sebelah,
tapi mira belum rasa sakit,mira tau pun sebab mira saja saja buat xray masa dekat mesir
sebab nak tau kedudukan gigi bongsu,
lagipun xray dekat mesir murah,rm30 je,kalau dekat mesia,boleh cecah rm100.

bila lepas xray,mira dapati gigi impacted angular,dan dalam keadaan macam tu,
mustahil gigi ni akan keluar daripada gusi,
jadi mira buat keputusan sendiri je,untuk undergo surgery,
lagipun masa xray memang mira dah syak,gigi bongsu ni macam impacted je,sebab xde ruang dah dekat gusi untuk gigi bongsu ni tumbuh,.dah la impacted dua dua belah pulak tu.
xray ja buat dekat mesir,operation nak buat dekat mesia,
sebab cuak buat dengan pak arab ganaih,

xboleh ka biar je gigi bongsu tu dalam gusi?dia x buat masalah pun?
jawapan dia : tak bolehhhhh,sebabnya boleh mendatang penyakit cyst/tumor ataupun mengacau gigi sebelah sehingga membuatkan gigi lain bergerak dan berlaku la crowding,
atau atau apaapa la risiko yang lain,,so kena buang jugak,,

bulan puasa hari tu,pergi ppum,kenapa ppum?
sebab dekat dengan rumah dan ppum dengan family mira memang dah sebati
mira pun lahir dekat ppum.
so,pergi daftar bayar rm5,
pasuh jumpa dokter untuk sesi kaunseling,
dokter pelik sikit kenapa mira xdak surat refer ke apa,datang2 terus nak surgery,tapi nasib baik ppum ni okay,xleceh xbanyak tanya.
mira dah bawak xray yang mira buat dekat mesir tu,tapi dokter buat lagi sekali xray,tapi xpayah bayar,

xray untuk check dinamakan panoramic xray.
masa xray,sila bukak segala jenis pintudung/pin rambut,emas ke,besi apa apa jela,
lepas xray jumpa doc balik
xray gigi mira,kalau perasan akar gigi bongsu tu bengkok.

doc : gigi awak ni,kedalam sangat.yang belah sini akar dia bengkok dan dekat dengan nerve,
saya risau awak parasthesia(hilang sensation sebab nerve cedera ) .
mira : habis tu doctor?
doc : macam ni lah,kami bagi awak general anesth,tido terus,supaya awak x rasa apa apa,

dalam hati mira dah suka dah,sebab memang mira nak GA,senang,xrasa apa dah.
dan waiting time mira sebulan je,sebab mira dah bagitau docter awal awal,mira nak balik mesir dah nanti,so sebulan je tunggu,dan harga pun rm500 untuk 4 gigi.tapi mira buat 2 gigi je.
sebab pada awalnya memang nak buang 4,atas bawah dua dua belah,tapi yang atas belum tumbuh sepenuhnya,

sapa yang cabut bawah,memang kena cabut atas tau,sebab kesian gigi atas xde kawan dah,atau dalam erti kata lain,gigi atas xtau nak buat proses mengunyah dengan sapa,dan dia akan jadi overerupt/tumbuh terlebih sehingga terlanggar gusi bawah,

*bersambung part 2 : bedah gigi bawah GA

3 komen:

Farah said... [Reply]

Ingatkan gigi bongsu tumbuh dekat bawah je. Tak tahu pula ada gigi bongsu tumubh dekat atas.

Macam saya, masa gigi bongsu tumbuh, memang sakit gila-gila. Hari-hari rasa nak nangis.

Sya ada satu soalan, kita kena buang ke gigi bongsu kita?

amira faqihah said... [Reply]

gigi bongsu ada 4,atas bawah kiri kanan :)
gigi bongsu kalau x mendatangkan masalah,tumbuh dgn baik,xperlu buang,kalau sakit baru consider nak cabut :) @farah

aiman mania said... [Reply]

huwaaaaa.......it is a teribble story!!