bedah gigi bongsu dibawah general anest #2

*tukar wife tu jadi daughter/sister haha *

tiba hari yang dinanti,seram sejuk jugak rasa,
tambah mira baru lepas tengok movie AWAKE,yang kisah pasal orang ni dia general anest awareness,
yang dimana lepas diberi GA,dia still sedar,dan rasa sakit,pheww,sila tengok sendiri,hehe
oh dan mira kena puasa start pukul 12 malam tu

okay,mira datang hospital,pukul 8.30
duduk kejab,dalam 8.45 doc panggil masuk bilik,
tukar baju scrub,pakai baju bedah dia,untuk pempuan dia bagi baju dengan kain,

lepas tu,anestheologist mira sampai,
pakar bius ni docter cina,dia terangkan la,pasal general anest dekat mira,
komplikasinya,bla bla,,lepas tu sign consent,
lepas tu mira dibawak masuk OT(operation theater)
makin laju jantung jalan,tengok meja bedah ,tengok alat alat pelik2 ni,

naik atas kerusi bedah,doc keluarkan tangan,cucuk branula,
lepas tu pakar bius mira test masukkan oxygen mask,
then,,fuh,dia dah pegang ubat bius dah,Ubat bius mira masuk secara INTRAVENOUS (injection)
sambil pakar bius pakaikan oxygen mask,doc lagi sorang cucuk ubat bius through branula tadi,
xsampai 5 saat mira dah tido,
masa mula2 dia masukkan tu,bau busuk,,mira sempat la imaginasi nak meronta sebab x tahan bau dan terfikir caner kalau mira x pengsan lepas masuk ubat.haha
tapi x sampai 5 saat dah kiok dah,
rasa macam magik.sebab tetiba dah tetidoo,bangun2 operation dah habis !

bangun2,dengar nurse cakap,"amira operation dah habis"
mira mamai,yela sebab GA,,komplikasi nya dizziness,nausea.
mamai2 tu nurse bagi minum air,tapi nak minum sakit tekak,sakit amat,
sebab dia intubate masuk tiub dekat tekak masa surgery,
lepas tu doc bagi gigi yang dia cabut,bukak branula
then mira salin baju pun dekat katil je,lepas tu baring lagi,sumpah pening,
tengok jam dah 11.45,xtau la berapa lama dalam OT,ada dalam 1 jam kot.
then dia bagi ubat,pasuh still mamai2 jalan keluar wad balik,
kena duduk wad kejab je,nasib xkena bemalam,

mcm sapa tengok cerita dr house,dia masukkan oxygen gas tuu,pastu doc kira 10saat,then kiok,rasa macam teruja sbb dah lalui pengalaman macam ni :D
I dont know why,mira memang suka hospital,bau hospital,and bila masuk hosp rasa happy,:D
_____________________________________________________
balik rumah,air liur becampur darah,xboleh ludah,kena telan,
sakit nak telan air je,then kena minum air sejuk sebab nak bekukan darah,
nak makan panas xleh,nanti darah cair balik,
mira tido je,malam tu baru start sakit,sampai nanges ;'D
dan volume urine per second tu macam sikit,mira penah tebaca tu komplikasi GA

hari kedua,muka naik bengkak,besar sebelah,sakit lagii,makan pain killer,tido pun sakit,makan bubur je,nak gosok pun takot,so still x gosok,x kumur,

hari ketiga,cuba cuba gosok gigi,susah sebab bukaan mulut terhad,benang jahit pun ada dalam mulut lagi,makan bubur,sakit lagii,bengkak xsurut,mira pun tuam dengan ais,

hari 4: bengkak surut sikit je,makan bubur,gosok gigi menyeluruh,dan pakai listerin kumur.
hari 5/6/7 : x makan pain killer dah,makan antibiotic je,bengkak surut sikit sikit.bibir masih kebas sebab nerve injury.
jaga la kawasan surgery elok2,supaya xda infection berlaku

lepas seminggu,pergi ppum,bukak jahitan.
terima kasih semua yg doakan mira cepat sembuh :)
_______________________________________________

sapa sapa yang alami sakit gigi bongsu,silalah berjumpa dokter
check gigi bongsu tu,jangan tunggu sampai bengkak nanah baru nak nyesal,,
sayangilah gigi,walaupun dia sekecil kecil kejadian drpd ALLAH swt,tp dia la jugak yang bisa,
tahu kan sakit gigi sakit paling azab lepas sakit senggugut n bersalin T.T

ikhlas :
bakal docter gigi anda *cewah haha *

6 komen:

afzalsukasuki said... [Reply]

adoyai paling tak boleh jumpa doc gigi. hmm angkernya sampai terbawak ke dalam mimpi uhuk2

Farah said... [Reply]

Seram pula bila baca pengalaman ni.

amira faqihah said... [Reply]

@afzal ; haha biasa la tu raamai cuak jumpa dentist

amira faqihah said... [Reply]

@farah hihi agak la seram,tp sebenarnya okay jee :)

aiman mania said... [Reply]

cuak pulak bila baca komplikasi2nya tuh..Get well soon...lepas ni nak ajak kunyah cadburry..hehhehehehehe !

amira faqihah said... [Reply]

terima kasih @aiman