winter break 2015,sweden part 3

fakulti bisnes,vasagatan

jejak Fakulti faizzah,,dia twinning daripada UKM,lagipun faizzah ada kelas hari ni
kiteorang pegi tengok tengok kawasan dan solat kat fakulti faizzah,
memang tak de surau,dan muslim solat kat ceruk bawah tangga ,
kawasan tu memang tak da orang lalu,,alas pakai mafla je,

fiskekorke,




atau nama lain dia gereja ikan,pelik ngat nama,dia jual seafood,macam pasar,tapi pasar bersih,,pergi tengok je,lagipun tempat ni dekat sangat dengan fakulti fekza,

people we saw :

masa jalan tu nampak seorang bapak ni,,pegang stroller sampai kendong baby,,
kebapaan sungguh,fekza pun kata kat sweden ni mostly bapak yang dukung baby,bapak yang pegang stroller,dan sweden memang sangat titik beratkan nilai parenting ni,even cuti bersalin pun 480 hari

nordstan 

pemandangan dalam semua peti sejuk kat sweden 

shopping mall kat gothenburg,paling besar kat gothenburg,tapi nak banding dengan midvalley,rasa midvalley besar lagi,barang pun xde la murah sangat,harga standard je rasa.
people we met :

faizzah habis kelas,bawak kiteorang jumpa sorang aunty ni kahwin dengan orang sweden,aunty ni malaysia.kerja macam nurse kat rumah orang tua,dah ada anak dah,2 orang,
bila tanya aunty ni xmau ke balik malaysia,,dia kata xmau,,dah suka dah duk sweden,
gaji pendapatan kat sini memang tinggi 9k above even keja nurse je,
plus walaupun tax dorang mahal,perkhidmatan dorang bagus,pendidikan percuma,
aunty ni ada anak autism,kanak2 autism kat sini memang dijaga dengan baik,ada asramanya.semua kerajaan tanggung.

bila dengar tu,,memang padan pun la aunty ni xmau balik malaysia --'

______________________________________________
malam tu kami packing beg,sebab bus ke copenhagen pukul 3 pagi,,
harga tiket bas gothenburg<-->copenhagen ; 169 sek

malam tu kami keluar dalam 12 malam,ingat boleh dalam stesen nile ericson tu,
sekali stesen bas dia tutup,,ada 2 jam nak tunggu bas,,
kat luar pulak tu,suhu 0celcius,
rasa macam terseksa amat waktu tu,,

time tu baru duk teringat kat orang2 yang tidoq tepi jalan time winter tu,
sejuk macam ni ke yang dorang rasa,kiteorang yg tunggu 2 jam pun rasa nak gila dah,
apakan lagi yang tido tu,,

tiket bas kami beli online,swebus
bas selesa,ada toilet,wifi,meja letak makanan.


0 komen: