SEM 1 pre clinical


Alhamdulillah dah selamat lepas sem pertama,kita pergi satu persatu subjek yang penuh drama.

Prosthodontic

Ni kelas buat gigi palsu ,sem pertama kami buat complete denture,
Ada sekali tu minggu pertama,mandibular tray buat tak jadi,,,then doc kata esok nak evaluate,Malam tu kami satu rumah pulun,dengan bunyi micromotornya,,mira sendiri tak siap mandibular,Dekat 5x kali buat,,nak buat tu dah la banyak step,memang rasa nak nangis la ,yela sedaq la sebab kami masih baru,,so still tak mahir.so bila dah buat buat, xjadi .material dah banyak habis,kalau univesti bagi free xpe,ni kami beli sendiri,,buat tak jadi duit mengalir,hiba sungguh rasa,,dah nak dekat 12 malam,stress amat,so decide nak tidoq,then bangun pukul 3 pagi,,baru tenang,,buat keja,tu minggu first la


Minggu seterusnya,biasa malam sabtu,balik kelas crown n bridge pukul 5 lebih,lepas ja makan,Dalam pukul 8 kami belima duk kat meja makan,buat keja prac,sampai pukul 12-1 malam,Tu rutin la,

Tak banyak sangat la air mata untuk prostho ni,minggu first jela nangis,hahaha,
Banyak benda la dapat buat keja prostho ni,,kita tau kita sentiasa ada kawan kita untuk kita mintak tolong dan kita tolong depa bila dorang susah,,tak leh nak pentingkan diri la sebab classmate kan,,kita nak naik tahun sama sama,kerja kena reject tu biasa dah,,Nampak la ada kawan kawan sampai nangis keja kena reject dengan supervisor,jangan kata pempuan ja,laki pun ada okay yang nangis,(!)


Operative

Yes ,ni paling drama sekali untuk mira,dua minggu nangis,hahaha
Requirement kedua,penat sungguh la sebab doc cerewet,,L banyak gigi dah habis,tapi satu pun x terima,a lot lot of rejection,patah hati sungguh tak terkata ,,yang sedih bila siap,,doc kata okay,,nak bagi A,,tapi bila evaluate doc bagi B,,sakit nyaaa rasa,,memang on the spot habis kelas mengalir air mata,haha,lawak bila fikir balik,,nasib sekarang makin okay,,harap beterusan okay

Orthodontic

Ni subjek basic untuk jadi orthodontist,ye yang keja duk pasang braces tu,,tp kami xleh buat la,yang pasang braces ialah doc pakar sahaja,,kami belajar bending wire,masa tu rasa serba boleh sungguh jadi dentist ni,perempuan kot bawak playar gi kelas,wire bagai,,rasa macam technician dah,,kuku patah,luka tu ada la berapa kali sebab main wire ni,tapi xpela,kata pun belajar kan,




Rejection,,satu benda yang mira jarang alami dulu,,dan xpernah sukakannya,,tapi bila masuk bidang ni,I know,,I gonna face a lot of  rejection,,it hurts really,,,kena reject dengan orang pun tak sesakit ni,,sebab kita fikir kita dah buat sehabis baik,dah cantik,tapi doc tak suka,just one reason kenapa terlalu menyakitkan,sebab mira meletakkan harapan yg tinggi agar doc suka kerja mira,tapi yang jadi sebaliknya,so dari situ,,mira buat keja sehabis baik,setiap kali nak hantar,,mindset tak harap pun dokter terima,ikot nasib la apa keputusannya,if kena reject buat jela baru,,



0 komen: