winter break 2014,turki,part 7

hari second last,,
pergiii..

spice bazaar dekat eminonu,,


dekat sini laa beli baklava (manisan) ,,kopi/teh turki,,buah kering,,
buah kering dia sedap!! kena belii bawak balik,,
baklava dia lebih kurang mesir,,,ada yang berbeza,,
yang berbeza yang bentuk macam dadu,,panjang2,,berwarna merh/hijau,
sedap,:)


dekat sini jugak boleh cari jersi turki,,
kain okay,,orang panggil turki ni thailand eropah,,sebab jual jersi ni,,
tak ori,,tapi material okay,,
kalau kat malaysia tempat ni macam padang besaq laa,,
satu jersi 15 lira ..

naik boat lalu selat bhosporus,,

selat bhosporus ialah selat yang memisahkan turki asia dengan turki eropah,,
kat sini lah besi yang konstantinople pasang untuk halang tentera fatih daripada lalu selat ni,,
bila ada musuh lalu je,,konstantinople akan naikkan besi ni,so kapal x boleh lalu..

masjid eyup

ayyub al ansori,,seorang pahlawan yang cuba takluk konstantinople sebelum sultan fatih,,
namun gagal,,dan beliau telah mintak untuk disemadikan dekat tempat mula mula sultan fatih dan tentera akan jejak untuk takluk konstantinople...sebab dia nak dengar bunyi tapak tapak kaki tentera yang dapat takluk konstantinople satu hari nanti,,,

dekat sini jugak,,jenazah as syahid ammar dikebumikan,,
boleh jugak naik cable car,,untuk sampai ke pirre lotti,,ada cafe kat sini,,
kat sini memang boleh nampak la kawasan istanbul asia dengan eropah,,
pegi malam malam lagi best :)

hari lasttt..

kami pergi muzium askar..
muzium askar terbesar x ingat kat turki atau dunia,,tp memang besar,,
tayang pasal askar je,,


****

pengakhiran dah,,alhamdulillah dapat banyak ibrah..bukan sekadar pergi kosong untuk happpy2..
tapi amik pengalaman,,bumi yang penuh sejarah ni,,
amik semangat tentera Fatih,,

semoga kita jumpa lagi turki



0 komen: