winter break 2014,Turki,part 4

hari ke 3.

pagi pagi bertolak ke pamukkale di daerah denizli

**


ancient city hierapolis (hiera ; holy  ... polis ; city = holy city )
ancient city  ni kota tinggalan dulu dulu,,
musnah disebabkan gempa bumi,,
dibina oleh kerajaan rom

dan kenapa di katakan holy city??
sebab orang dulu2 yang sakit akan datang ke sini  untuk sembuhkan penyakit dorang kat kolam air panas.
sebelum orang sakit ni nak masuk city ni dorang kene bersihkan diri dalam roman hamam.
sebab ni kan holy city .kota yang suci

malangnya ada yang datang sini dalam keadaan sakit,namun tak dapat dirawat,,
mati disini,,dan disemadikan di necro polis  ( death city)



*pintu masuk hierapolis*

dalam hierapolis ni ada teater,,muzium,,kolam air panas,kuil


**
teater rom

bentuk macam colleseum,,sebenarnya ni tempat orang dulu2 tengok teater,,
ikot apa yang tourist guide tu cakap,,orang yang datang  tengok teater kat sini,,
orang orang kenamaan,,bukan orang biasa2,,
kalau tak kerana city ni dah jadi sejarah,,kita tak dapat jejak tempat teater ni,,

teater ni di buat secara melekuk,,separa bulat,,untuk reflection sound yang bagus,,
betul ke tak,cuba try,,kiteorang tepuk tangan ramai,,
memang bunyi dia sangat kuat dan lantang.

kat bawah teater tu ada temple

**
pamukkale ( pamu =kapas ,,kale = istana ) cotton castle

ni tempat kolam air panas berteres,,terletak di pengakhiran ancient city ni,,
kitaorang turun satu teres je rasanya,,
dalam satu teres tu ke kiri ada dekat 8-9 teres,
dan setiap teres tu suhu berbeza,,
kejab panas,,kejab sejuk balik,kejab panas,
tapi licin,,kene hati hati,,

tempat ni dah dijaga oleh UNESCO
kenapa warna putih?
sebab dia mengandungi calcium carbonate yang mendap kat situ

unik tempat ni,,subhanALLAH,,tak de kat tempat lain,,
pamukkale je ada tempat macam ni,,:)



kat air panas ni jugak la,dorang kata mampu untuk merawat penyakit,
betul ke tak ,tak tahu la,,



ok,sampai sini saja,,:)

4 komen:

Adibah Abdullah said... [Reply]

bestnya qihaa...bila boleh smpai ni..hihi

asiah maryam said... [Reply]

Extremely cool
Subhanallah

MUJA said... [Reply]

Sukaa sukaa macam baca buku cerita :D

E'in said... [Reply]

bestnye die.. bertuah sungguh.. :)