winter break 2014 ,Turki ,part 1


seperti yang dijanjikan dalam entry lepas,,
maka,,ni lah entry winter break mira,,
destinasinya ---turki
sungguh ni plan last minit ke turki,,,
kalau tak sebenarnya nak bejalan dalam mesir je,,

*******
sebelum nak bercerita panjang hari demi hari kat sana ,
biarlah mira cerita pasal sejarah turki,,
sebelum pergi sana mira banyak google pasal turki
minat pasal sejarah tu makin hari makin cambah,,
rasa nak bukak balik buku sejarah form 4,,chapter 5
><

***

Turki,,sebuah negara islam,,dulu dan kini,,
penduduknya 99% beragama islam,,banyakkan?
kalau nak dibandingkan mesir,,penduduk mesir yang beragama islam hanya 97%
tapi malangnya,,bila jejak istanbul,,tak rasa pun turki macam negara islam

turki sendiri ada dua bahagian,,,asia dan eropah,,
selat bosphorus -- pisahkan turki asia dan turki eropah
dan bahagian turki eropah sendiri terbahagi kepada dua
golden horn -- pisahkan antara turki eropah..

ibu negara turki eropah ; istanbul
ibu negara turki asia ; ankara

***
mata wang turki -- turkish lira,,
rm 1 = 0.60 LIRA (matawang turki lagi mahal )


apapun,,sangatlah worth untuk  ke sini,,
negara yang penuh sejarahh,,
tapi dalam diri tu sebelum travel,set lah aim masing2,
korang akan dapat apa yang korang aim,
if aim nak ke sana sebab shopping,korang dapat shopping
if nak dapat ilmu,korang dapat ilmu,
if aim nak ke sana nak amik gambar,letak dekat insta,,itulah yg korang dapat,
segalanya mula dengan niat,


2 komen:

Adibah Abdullah said... [Reply]

qihaaa...rindunyerrr...do follow my blog.hihi..ceritadeep.blogspot.com

twinkle twinkle said... [Reply]

dibaaaa :)