sains agama? oh no..


entry ni buat adik adik yang tingkatan 3,,untuk jejak ke tingkatan 4 tahun depan,,,
terutama yang tengah ambil 9 subjek untuk PMR :)

sila ubah pemikiran kalian,,kalau,,,
kalian berfikir tak mahu amik subjek sains agama di tingkatan 4
hanya kerana takut result PENDIDIKAN AL QURAN SUNNAH,,PENDIDIKAN SYARIAH,,
and the most scaryy BAHASA ARAB TINGGI
akan merosakkan result SPM anda,,ITU SALAH,,

ye,,memang itu payah,,nak amik 11 subjek SPM,,
susah nak bahagi masa,,
sebenarnya,,bila kita amik 11 subjek,,
kita sebenarnya dah mula membusy kan diri kita,,(kurang bende lagha^.^ )
sebab bagi kita masa itu sangat la suntukk,,
sebab kita tak macam kawan2 kita yang amik 9,,10 subjek

cube lihat,,pelajar2 cemerlang SPM every year
mereke2 yang amik subjek banyak2 juga yang diiktiraf sebagai pelajar cemerlang
percaya lah,,PQS,,PSI ,,BAT,,jarang membuatkan result anda rosak,,
kalau kita berusaha betul betul,,kita boleh:)
buktinya,,kawan2 saya yang dapat result SPM baru baru ni,,
yang tak dapat lurus tu,,yang kurangnya disubjek lain,,macam bio,,fizik,,
tapi,,untuk 3 subjek agama tu,,score,,alhmdulillah :)

kita ada dengar pelajar2 9A+ dapat bursary kan tahun ni?
kawan saya,,,pelajar sains agama,,amik 11 subjek,,dia bukan straight A,,
tapi dia dpt 9A+,,tengok2,,untung2 da dapat bursary :)
even tak straight A,,

sains agama juga memberi anda lebih peluang untuk apply biasiswa,,
macam zakat selangor,,baitulmal,,
mereka nak bahasa arab,,so,,itu kelebihan kalian

so,,change your thinking,,kalau anda kata,,amik sains agama membebankan,,
tak rugi belajar lebih ,,,semua tu ilmu ALLAH :)

16 komen:

HUSNA said... [Reply]

assalammualaikum.tumpang tanya,kawan mira tu amek ea bursary tu?

twinkle twinkle said... [Reply]

em xtahu la,,sebab die dpt jugak biasiswa zakat selangor,,so xtahu la die amik ke x

onie said... [Reply]

11 subjek kena struggle dalam masa setahun,tu pun tak sampai setahun kita study...so manage ur time ....

twinkle twinkle said... [Reply]

ahha 2 tahun kak :)

syafiqakarim said... [Reply]

masa sekolah dulu,amek extra subj tuk
spm...amek seni,tasawur,al quran dan
as sunnah..semua tu dpt A.tak sia2 amek.haaa..ada baik nya :)

twinkle twinkle said... [Reply]

kan :),,semua ade kebaikannya (:

Sophie Al-Yahya said... [Reply]

respect siapa yg time SPM amek subjek agama especially yg bahasa Arab tinggi tuh.huhu..

twinkle twinkle said... [Reply]

kan,,tu tandanya dia berani ambil risiko (:

hanaahmad said... [Reply]

untuk apa jenis subjek pun, kena ada usaha pasti berjaya. :)

Puteri Iqa Izyan said... [Reply]

time spm dulu akak tak terfikir pun nk ambuik extra subject sbb malas. hewhewhew.

:P

twinkle twinkle said... [Reply]

HANA ; ya,usaha jugak penting :)

twinkle twinkle said... [Reply]

kak iqa ; haha sy memang minat arab so mesti jugak amik arab :D

Wafa Irdina said... [Reply]

yeahhh..smgt 2 yg pntg
akak pown dl dr jurusan sn agama jugakkk
alhamdulillah lani smbg blaja di ipg
:D

twinkle twinkle said... [Reply]

alhmdulillah,,berjaya jugak :)

revivenat member said... [Reply]

Hi. member group Arab. tahniah!sains agama dpt meningkatkan lagi pengetahuan bab2 agama ni.

twinkle twinkle said... [Reply]

kan :)