saya memilih yang telah terbuka bungkusannya



kisah ini mira dapat daripada usrah semasa di sbp integrasi gombak,,:)
*ahh tidak tibe2 rindu plak nak berusrah di sekolah ;')

mira berikan nama watak ye,,namanya,adam,, dan hawa :)

hawa merupakan seorang gadis yang sangat pandai dan cantik rupanya..
oleh sebab keelokan parasnya,,,adam amat menyukai hawa
tetapi adam menyukainya bukan kerana parasnya sahaja
tetapi kerana hawa amat pandai menjaga maruah diri dan agamanya

disebabkan hawa pandai,,dia telah mendapat tawaran untuk ke oversea
tapi amat menyedihkan...
disana,,hawa sudah mula lupe diri
disana,,,hawa telah membuka jilbabnyaa,,

1 hari,,apabila hawa telah pulang ke malaysia,,
dia ke kafe,,,disana,,dia teserempak dengan adam
adam amat teperanjat dengan penampilan hawa
dia sedih kenapa hawa da membuka jilbabnyaa

adam memberanikan diri bejumpa hawa,,

'awak hawa kan??pelajar sekola smk jalan ihsan? ' tanya adam

" er ye saya "jawab hawa

" saya sukakan awk,,dari sekolah lagi " adam luahkan perasaannya

" saya tahu,,tapi sekarang awak suka saya lagi ke?sedangkan saya sudah tidak berjilbab sekarang "
tanya hawa..

lalu adam menceritakan satu kisah,,

jika ada 2 biji gula2 choclairs yang jatuh,,
satu yang masih berbungkuss,, dan satu lagi yang sudah terlucut bungkusannya
saya akan pilih choclairs yang sudah terbuka bungkusannya
saya akan basuh,,,dan simpan semula dalam bungkusannya elok2,,

bila hawa mendengar kisah tersebut,,
dia menangis,,kerana adam masih mahukan dirinya,,
malah sanggup untuk membimbingnya untuk kembali ke pangkal jalan

*****
begitulah analoginyaa
seorang lelaki yang sanggup membimbing wanita
yang telah tesesat kembali ke pangkal jalan
bukannya merosakkan lagi kaum wanita yang telah tersesat

begitulah juga yang sepatutnya dilakukan oleh lelaki sekarang
jika melihat wanita yang telah rosak,,
janganlah cenderung untuk rosakkan lagi mereka
tapi bantulah mereka kembali ke jalan yang molek (;

manusia sekarang lebih gemar mencela daripada menasihati :(

semoga kita menjadi golongan samii'na wa atoo'na

p/s; mungkin xsama 100 % dgn ape yang diceritakan dalam usrah,,tapi lebih kurang la,,
mira pon xingat sangat jalan ceritanya

18 komen:

syaza nazura. said... [Reply]

This reminds me of him. :')

twinkle twinkle said... [Reply]

:)

♥e'in♥ said... [Reply]

:')

Ninie said... [Reply]

suka dgn entry ni. akk nak post kat blog akk blh? nti akk link ke blog mira :)

twinkle twinkle said... [Reply]

kak ein :)

twinkle twinkle said... [Reply]

kak ninie; bole2 :)

Faiq Aiman said... [Reply]

nice one sis!
analogi yg ckup mudah difahami

twinkle twinkle said... [Reply]

syukran

Anonymous said... [Reply]

salam mira, ena nak share post yg nie boleh???

twinkle twinkle said... [Reply]

bole=]

Arib Ismail said... [Reply]

Tiba-tiba rasa sebak baca entri ni . Tambah-tambah lagi lagu Iktiraf jadi background music :')
Apapun, terbaik Faqihah ! Terima kasih sebab post entri ni . Banyak mengubah persepsi Arib dekat golongan macam ni :)

twinkle twinkle said... [Reply]

same2,arib
alhamdulillah la kalau mcm tu :)

fathiahRAIHANA said... [Reply]

kalau semua org pndang serong pd mereka2 yg tak baik, bilanya org2 tu nk jd baik dah takda yg nk bimbing .

betul la tu.
org skrg cepat judge org lain, bkn nk tlong..

Nana said... [Reply]

sweetnyerr..

twinkle twinkle said... [Reply]

fathiah semoge kite2 same2 berubah :)

twinkle twinkle said... [Reply]

nana :)

nanad said... [Reply]

wow :O susah nak jumpa lelaki sebegitu :(

twinkle twinkle said... [Reply]

mmg :)