lelaki penentu jantina anak



Dan sesungguhnya Dialah (yang) menciptakan berpasangan lelaki dan perempuan , dari air mani ketika dipancarkan .
( An-Najm : 45 – 46 )

Bukankah dia dahulunya (adalah) setitis dari mani yang ditumpahkan (ke dalam rahim ), kemudian ia menjadi segumpal darah lalu Allah ciptakan (manusia) lalu Dia sempurnakan (bentuknya), lalu Dia jadikan darinya sepasang (iaitu) lelaki dan perempuan (Al-Qiyaamah : 37 -39)


ayat al quran dan schematic diagram yang mira lukis tu..
sudah jelas menunjukkan bahawa lelaki la penentu jantina anak
jika tiada kromosom Y maka,,tidak jadilah anak tersebut lelaki

semua nye bergantung kepada cecair mani lelaki,,
maka tidak wajar lah,,jikaaaa......

1) seorang suami meminta kepada isterinya untuk berkahwin lagi
jika isterinye tidak mampu memberikan anak lelaki

2) dan,,tidak wajar jika ibu mertua atau ibu memarahi anak atau menantunya
yang tidak mampu melahirkan anak lelaki,,

kenape??sedangkan nak dapat lelaki,,bergantung kepada suami kan??


semoga kita menjadi golongan samiina wa atoo'na :)

24 komen:

Izzan Salwana said... [Reply]

Nice entryy :) hee

twinkle twinkle said... [Reply]

thnx :)

Faridzuan said... [Reply]

Nanti saya belajar bab persenyawaan ini di biologi form 5 tahun ini.

Anak Munsyi said... [Reply]

Great post !

Jum join contest :) http://fyqaanakmunsyi.blogspot.com/2012/01/contest-awek-hot-2012.html

twinkle twinkle said... [Reply]

farid ; a`ah blaja f5

twinkle twinkle said... [Reply]

ank munsyi ; thnx

hanaahmad said... [Reply]

ada wajarnya di situ.

twinkle twinkle said... [Reply]

:)

♥e'in♥ said... [Reply]

so lelaki jgn nak membazirkan 'air' korang tu.. haha.. ;p

twinkle twinkle said... [Reply]

-.-

enyheartsdiamond said... [Reply]

brilliant! :)

Emmet said... [Reply]

wah, entry yang menarik, blog ni pun lawa, keep up the good work! :D

twinkle twinkle said... [Reply]

thnx kak eny ")

twinkle twinkle said... [Reply]

thnx emmet

Sophie Al-Yahya said... [Reply]

hurm, anak perempuan pun tetap anak juga kan.

lelaki kalau nak kahwin lagi sorang, memang ada je alasannya.hehe..

twinkle twinkle said... [Reply]

ahha biase le tu :)

fathiahRAIHANA said... [Reply]

assalamualaikum :>
logik jugakk ni, heee.

twinkle twinkle said... [Reply]

mmg logik :)

nienaryonie said... [Reply]

subject form 5 biology. suka suka suka

twinkle twinkle said... [Reply]

ahha :D sy pon suke :D suke lukis gbr je -.-

✿Nekmo✿ said... [Reply]

info yang berguna!!! nice mira!

twinkle twinkle said... [Reply]

thnx nekmo :)

nienaryonie said... [Reply]

haha. masatu excited belajar!

twinkle twinkle said... [Reply]

@nienaryonieahha agak menarik tajuk ni ;D