mari panjangkan esei


bismilllah..
mari kita belajar membuat karangan menjadi panjang hehe..
khas untuk calon SPM,,calon PMR pun boleh juga :D

1. selang satu baris
cara ni bagus untuk orang yang tulisan die lawo cam tulisan ayam hehe
senang sikit pemeriksa nak tanda ,,
kalau kat skola mira,,cara ni guna time nak buat karangan arab
maklumlah,,tulisan jawi telebih lawoo-.-

2 . jarak jarakkan tulisan
cara ni bagus juga untuk bagi tulisan tu clean and clear,,
xde la serabut,,1 baris cukup la 6 ..7 patah perkataan
hehe memang kemass ;p

3. Besarkan tulisan
kalau rasa tulisan tu kecik,,,sampai 1 baris boleh buat 11...12 patah perkataan
silelah besar besarkan tulisan,,supaya karangan tu boleh jadi nampak panjang
dapat markah lebih ahha insyaALLAH ye :)

4. Buat frame
kalau agak agak time tu tajuk yang kuar semua susah2,,xde idea..tapi nak kasi karangan
jadi panjang,,makanya,,buat la frame pada kertas tu,,macam menulis tengah2 jela
ahhha ;D..memang berkesan,,sebab orang sebelah saya buat macam tuu -.-
nama die asiah :P..sebab tu karangan die selalu tinggi :D ( asiah jangan mara )

5. banyak potong2
ahha ni idea terbaik,,datangnya dari student top batch aku juga
nama die syazwan ahmad,,die mencadangkan supaya korang tulis lepas tu potong tulis
potong.. ala ala macam banyak benor buat salah ejaan.,hehe memang panjang le nampak
karangan korang :DD
tapi ni boleh buat pemeriksa,,naik angin,,sebab da burok benor nampak kertas tu ;D
_silelah elak la gune cara ni -.-

ahha pilih la yang mana satu yang diamalkan :)
tapi kalau karangan korang tu memang panjang,
tak payah la ikot cara2 ni,,tulis secara normal da la :)

16 komen:

ahmad suhaib said... [Reply]

ahaha. baru tahu taktik ni. cuma yang potong2 tu silap2 blh buat pemeriksa lagi tensen kot.

twinkle twinkle said... [Reply]

ahha memang,,dan memang x digalakkan

Cik Aish said... [Reply]

haha nice sharing la dear!

twinkle twinkle said... [Reply]

ahha thnx :)

syaza nazura. said... [Reply]

Haha. Cara aku. Tulis je panjangpanjang, tak ada guna taktik mana-mana pun. xD

Wyna Nubies said... [Reply]

As Salam,

klau wyna,masalah nk buat karangan ialah tulisan kecik sgt..byk kali ckgu tegur tp tetap xleyh ubah nk jadikan besar..huhu~

ILA HonEyBuNNy said... [Reply]

tetiba rasa lama dah xbuat karangan....hehe..

lau tulis esei...tulisn ila kecik2 ja...cian lec nak baca..ekkeek

Muhammad Zawawi (awimarchello) said... [Reply]

nanti aku 'cuba try test' cadangan tu.. betul ke asiah buat mcm tu? mcm x caye je.. :p

Salsabila said... [Reply]

haha. bagus bagus.

gambate dik!

^_^

tapi cara frame tu memang berkesan. dulu pun buat camtu jugak! impress pemeriksa. haha

:D

twinkle twinkle said... [Reply]

syaza ;) kau xpe,,sebab idea byk;) teruskan kecemerlangan ;D

twinkle twinkle said... [Reply]

wyna,,cube la utk besarkan :)

twinkle twinkle said... [Reply]

ila :) ahha samela tulisan mira pun kecik jugak

twinkle twinkle said... [Reply]

awie; asiah memang gune cara frame tu tp xselalu

twinkle twinkle said... [Reply]

kak husna,,mira pon bru tahu cara frame tu :)

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said... [Reply]

karangan sy da cukup pnjg da.. tulisan saya jenis rapat2.. 1 baris boleh muat 12-14.. tpi tulisan x kecik pon..

twinkle twinkle said... [Reply]

ahha da pjg xpela,,xpyh ikot care2 ni :)