misteri besi dalam quran


perkara ni,,aku tahu daripada cikgu wan nor afifah,,(chemistry teacher)
dia yang bagitahu semasa kelas chemistry,,belajar tajuk REDOX( rusting of iron )

” Dan Kami ciptakan/turunkan besi yang padanya terdapat kekuatan yang hebat dan berbagai manfaat bagi manusia (supaya mereka mempergunakan besi itu), dan supaya Allah mengetahui siapa yang menolong (agama)-Nya dan rasul-rasul-Nya padahal Allah tidak dilihatnya. .”
Qur’an surah Al-Hadiid 57 : 25


turunkan besi
besi termasuk logam berat tidak dapat dihasilkan oleh bumi sendiri.tenaga sistem suria kita tak cukup untuk menghasilkan besi .tenaga yang diperlukan untuk menghasilkan besi adalah 4x tenaga sistem suria kita dengan demikian besi hanya dapat dihasilkan oleh suatu bintang yang jauh lebih besar daripada matahari, dengan suhu yang ratusan celcius.Kemudian meledak dahsyat sebagai nova atau supernova, dan hasilnya menyebar di angkasa sebagai meteorit yang mengandung besi, melayang di angkasa sampai tertarik oleh graviti bumi

ini da cukup bukti bahawa besi bukan datangnya dari bumi,,


dalam periodic table ..besi element yg ke 26,,
sebab perkataan H+A+D+I+D,,total gematrik dia..,8+4+10+4= 26

dalam quran ,,surah al hadid surah ke 57,,
sebab A+L +H+A+D+I+D,,total gematrik dia ..1 + 30 + 26 = 57


begitu hebatnya BESI,,sehingga menjadi salah satu surah dalam quran :)

12 komen:

♥ moy ♥ said... [Reply]

reducing agent ang oxidation agent! HAHAHA baru jek habes~

twinkle twinkle said... [Reply]

ahha same la :D

HonEyBuNNy said... [Reply]

akak datang baca infi tentang ne yer dik....;-)

sek integrasi gombak eh?dekat ja la dgn UIA kan..hehe

twinkle twinkle said... [Reply]

ues2

Far8 budak baik said... [Reply]

eh eh..pena ar bljr redox dulu..
hahaha

Heidi Shafiq said... [Reply]

sesungguhnya Allah SWT itu benar, Muhammad SAW itu benar dan Islam itu benar.. jgn la kite sesatkan diri kite hanya semata2 utk keduniaan yg sementara ni.. :)

twinkle twinkle said... [Reply]

far ; memang la sume org blaja

twinkle twinkle said... [Reply]

hs ; betul tu :)

Azza Firza said... [Reply]

baru tau, masyallah .

twinkle twinkle said... [Reply]

:)

Puteri Iqa Izyan said... [Reply]

itulah kehebatan Al-quran

:)

twinkle twinkle said... [Reply]

betul2 :)