winter break 2017,north ireland part 3

main agenda datang north ireland untukk giant causeway tour!
kami book dekat irish tour ticket online,,harga 20pound seorang
banyak lagi tour2 yang lain boleh google,,tapi mira pilih yang ni sebab tour yang ni je dalam itinerary dorang pergi giant causeway dulu baru pergi tempat lain,,so tak delah jejak giantcauseway dah nak dekat petang2,,

pagi2 tu pergi pejabat irish ticket ni dekat belfast,,depan opera house pejabat dia
then dari sana,,naiik bas tour ni
bersama dengan tourist lain,,

1st destination,,dunluce castle,,
agak tak best sebab tour ni berhenti jauh dari castle,,sebab pernah tengok yang kawan mira pergi dia behenti betul2 depan castle,,

2nd place ; bushmills .
ni tempat arak -,- kiteorang tak tour pun,,duduk dekat receptionist,main wifi
3rd place ; giant causewayy,,
yang paling penting jangan tertipu dekat sini,,pergi masuk yang kena bayar untuk visit,,
sebab sebenarnya masuk sini free je,,
berjalan dari main entrance tu,,dalam 10 minit,,tapi sepanjang berjalan tu view cantikk amat nian sungguh subhanaAllah :)
sejam kiteorang dekat sini rasa mcm tak cukup ! sebab memang cantik tempat nii,
macam mini iceland ,,batu2 dia bentuk hexagon,,
4rd ; carrick a rede rope
sini attraction utama dia,,melintas jambatan tu
masa pergi ingatkan dah  tutup time tuu sebab angin kuat,tp alhamdulillah dia bukak je
mula2 mira memang tak nak lintas jambatan ni,,sbb gayat!
tapi dah aidaa suruh naik jugak,,nad pun suruh,,so try jugak lah,,sekali seumur hidup
and nak lintas jambatan ni kena bayor 5 pound
if tak nak lintas,,boleh je jalan2 sekitas carrick a rede rope ni
jantung pump laju time lalu jambatan ni,,dah la angin kiri kanan kuat,
jambatan ni 30 meter above sea level,,dan panjang dia 20 meter je,
tapi still cuakk time laluu tuu,,
sebenarnya kalau angin tak kuat,,okay je,,tapi sebab angin ,jambatan tu tehuyung hayang,,so macam takot,,
ikotkan safe je jambatan ni,rasanya tak de pun orang mati lalu jambatan ni :D
dan ada penjaga yang jagaa sebab sekali lalu 8 orang je atas jambatan ni
5th : last place ; carrick fergus castle
time ni dah nak dekat senja,,
tour stop tempat ni,tapi kami tak turun bergamba pun,sebab gelap je,
penat pun salah satu sebab kami tak turun,,

sampai semula dekat belfast,,dalam pukul 5.30 petang,,
overall tour ni bestt! sebab scenery sepanjang naik bas,,dari satu tempat ke satu tempat,sangat ohsem dan cantik,,tak selalu dapat view macam nii,,

winter break 2017,north ireland part 2

flight dari edinburgh ke belfast pukul 7pagi,maka kami tidur dekat airport edinburgh malam tu,airport edinburgh kecik je,tak besar mana dan tak sibuk mana,,

dan airport edinburgh boleh tido dalam tu,,tak macam certain airport yang tak bagi travellers tido dekat airport,,korang nak tido atas lantai pun korang buat lah,tak kena marah pun dengan securityyy,,

flight edin to belfast naik easy jet lagi sekali,
self check in jugak,


sampai belfast dalam pukul 8 pagi macam tu,,keluar airport amik bus shuttle.
harga dari belfast international airport to city agak mahal daripada harga edin airport to city..harga bus one way : 7.50 pound

dan kesilapan kiteorang ialah bila tak beli return ticket,,,sebab if beli return harga 10.50 pound..jimat banyak dekat situ..perjalanan dari airport to cityy agak lamaa,sebab jauh sebenarnya,,dalam 40-50 minit,,sampai bandar ,kami amik teksi pergi rumah kawan,,
cuaca tak berapa nak okay,,hujan je pagi tuuu,,
kiteorang keluar berjalan pun after zohor,,tunggu hujan berhenti,,

cuma berjalan area bandar,jalan kaki je,,tak naik any public transport pun,
sebab tak banyak sangat pun attraction dekat belfast ni

queens university belfast
one of univ yang tertua dekat united kingdom ni,

city hall

masuk kedai souvenir dekat belfast,
semua barang hijauuu,,dan yang femes dekat sini..lucky clover

paling feveret part bila pergi sesebuah negara ialahh masuk convenience store sebenarnya ..suka masuk tengok makanan2 dalam tu,,biskut ke coklat yang pelik2 yang tak ada dekat mesia /mesir,
pergi area UK,silalah masuk poundland,,m&s food,,tesco,,
kan rasa macam heaven makanan dan tak nak keluar,kihkih,


dalam pukul 4 mcm tu,dah puas pusing,,jalan la kaki balik rumah aidaaa,,
aidaa if you read this,,thank you so much bagi tumpang rumah!

kenapa datang belfast?sebab ada aida dekat sini,,then pernah tebaca belfast nii dalam buku dihamparan shamrock,,my favourite writer ust hasrizal punya pengalaman,dia pernah menjadi guru besar dekat belfast muslim center tu,,tapi kami tak bekesempatan nak lawat belfast islamic center tuu,,sebab tu bila aida bagitahu dia dpt further dekat belfast macam teruja nyaa,,sebab jarang jumpa orang yang sambung dekat north ireland nii,,

bila sebut north ireland,orang akan keliru,,itu ireland ke uk,sebab sebenarnya dia uk,,bukan ireland,,tapi penduduk belfast sendiri,,ada yang suka menjadi rakyat ireland,,ada yang suka jadi rakyat uk,