autumn trip,nami island ,Korea

hari ni first day nak explore kureaaa,,
awal2 pagi dah bangun,,bersiap untuk ke NAMIII,,
kami pilih untuk naik subway saja ke namii

cara nak pergi nami island menggunakan subway :

sila download apps subway korea,untuk memudahkan trip,,
kami dari itaewon,,ke --sangbong st--ke gapyeong,,
dari mana saja korang asalnya,,naik subway,,pergi ke Sangbong,sangbong ni yang ada line untuk direct ke station : GAPYEONG,,
nama line tu : gyeongchun line, warna biru turqoise gitu,,
bila sampai situ,,confirm jumpe ramai tourist,so yakinlah anda sudah dijalan yang benar,:P
kiteorang mula2 ragu apesal dekat signboard tulis KTX,tapi sebenarnya bukan KTX pun,
harga dia dalam 2000won lebih tak silap one way,,
perjalanan ke dari sangbong ke gapyeong amik masa sejam,berdiri la sejam dalam subway tuu
bila sampai station gapyeong,,ada dua option,,either nak naik bus ke nami atau teksi...


kalau korang nak pergi petite france,garden morning,naik la shuttle bus,
kalau tak nak pi semua tu,naik teksi je,harga 3000 won,bahagi dengan kawan,dah murah
kami tak nak pi petite france sebab fekza kata : "kita dah pernah gi france ,buat apa pi petite france lol"lagi satu nak jimat sebab entrance petite : 8000 won..

bila naik teksi,terus sampai nami island punya pehentian untuk naik feri,
beli tiket harga 8000 won ,tu untuk entrance plus temasuk naik ferry,,

akhirnya sampai la ke nami island,,
bersyukur sangat,sebab pokok2 tak botak lagi,,still ada daun maple,daun warna oren kuning,kerana ini  yang kami mahukannn untuk autumn trip! hehe




dah puas jalan,,laparr,,solat dulu dekat library dalam nami island tu,,
bila dah sudah solat,sorang makcik datang,dik salah kiblat ni,,haha,
petanda kiblat tu orang dah alihkan,patutlah salah,,

makan dekat asian restaurant ,bawah surau tu je..
dalam restaurant ada wifi,,kami order beef stew,and tomyam,
satu meal : 10000 won ,,makann dekat korea memang include side dish and air,and nasi,


sekitar nami ni certain area memang ada wifi,,
kami tak explore seluruh pelusuk nami,,besar kut nami ni,,




sebelum balik,kutip la daun maple banyak2,boleh laminate,buat macam dalam drama goblin tu,haha
tak pun boleh framekan :D

dalam pukul 4 lebih kami beransur la keluar dari nami,,sama jugak,,naik ferry,naik teksi,naik subway,,
kami ke myeongdong...: myeongdong station ;exit 7

bila sampai myeongdong st,akan lalu underground shopping,ada kedai baju,stokin,cd,
awalnya dah pi myeongdong!? tak de,kami saja pergi survey harga dulu,,
senang untuk last last nanti,dah tahu nak bajet berapa untuk barang nak beli,,

serius ke nak pergi korea?

lepas dapat result final year,start plan untuk post graduation trip,,nak pergi germany,spain,kononnya,,
tapi kita merancang,Allah merancang,maka tak jadi lah trip tu,,frust sebenarnyaa,,
kebetulan,,air asia tengah promo tiket yang tak berapa nak promo,,
usha usha la tiket pergi seoul,,okay boleh tahan,,ajak kawan sekolah,dorang on,
terus seminggu lepas tu book tiket ke seoul,,

macam tu je book tiket,macam mimpi pun ada,serius la mira nak pi korea,,
nak sedapkan hati "tak pe ni nak tebus post graduation trip ke europe yang tak kesampaian T.T"

tiket flight : rm750 something.tapi include bag jadi RM979 (tak berapa murah pun)
tapi excited sebab autumn! first time trip musim luruh,maklumlah mesir tak da musim luruh sobs...

-------------------------------------------------------------------------------
flight pukul 7 pagi,,pukul 4 dah pacak dekat klia2,,
dalam 3.30 sampai airport incheon,,
dekat imigresen tak lama sangat pun,,okay la,lebih kurang mcm jepun,,amik cap jari,amik gambar,,

dalam hati "omo omo omo chongmal dah sampai koreaaaaa" kihkih
first thing cari surauuu,,tapi tak jumpa2,,tanya kaunter info,,dia cakap surau ada dekat gate departure je,,so okay,takpe lah kitaorang sembahyang tepi penjuru je..

lepas tu beli kad Tmoney dekat CU convenience store ,,dalam 4000won.
kad comel LINE punya cartoon,,
then dari level 1 departure tu,amik lift,turun ke B,,
jalan sikit,,nampak mesin untuk top up T money,jangan risau ada english,,
top up 10000 won je dulu,,
SUMBER:GOOGLE

tepi je mesin top up t money tu,ada entrance untuk naik arex train,,
ada dua entrance,,satu warna biru,,AREX all stop,,dia akan stop dalam 12 station mcm tuu..
satu lagi warna oren,,AREX EXPRESS..terus direct ke seoul station,,
yang all stop murah sikit : 4150 won
yang express : 8000 won tak silap...

train arex ni selesa..ada tempat letak luggage lagi,,
kami ke itaewon,sampai2 hostel dah malam,,jalan kat itaewon ni mostly berbukit bukit
kalau bawak luggage,agak uji kesabaran,,tapi nasib hostel kami tak kena daki bukit sangat..

lepas check in,laparr,,,pi makan,,,SULTAN HALAL KEBAB.
beli kebab je dah  6500,,convert :24 ringgit 
sedap ke? tak sangat,sebab ayam dia kerasss,,maybe sebab dapat yang dah sejuk kot



bab makan dekat korea ni,,memang mahal sikit,tepulang pada masing2,,nak makan luar atau nak
bawak bekal banyak2 dari malaysia

dah habis makan,masuk convenience store,fekza beli banana uyu (susu)
harga 1300 won,,bila minumm,okay biasa je,
dia sedap,tapi takdela sedap yang wow,,sedap lagi susu pisang juhayna mesir,sorry banana uyu,
tapi honey dew sedap! honey dew uyu ftw ! :D