aidilfitri tanpa family


kenapa tak balik raya: banyak sebabnya,tapi penghalang paling utama sebab nak habiskan appointment braces 

semua ni takkan tejadi jugak kalau mak tak approve,,dalam bulan 2 hari tu lagi dah bagitahu dekat mak awal awal,"boleh ke tak nak balik raya ?" alhamdulillah mak kasi,,
kang kalau mak tak kasi,jadi anak derhaka pulak T.T
tak terasa sedih sangat pun sebab kami be5 housemate,semua tak balik malaysia
so tak la guling sorang sorang dalam rumah ni, 

malam raya :
ada lah rindu sikit tu,,teringat kebiasaan malam raya dekat malaysia,dah balik kampung,,
nenek masak sedap2,,mak cik2 duk bersihkan rumah,,pasang langsir,,
nak hilangkan perasaan duk teringat tu,,kitapun busy kan lah diri
bersihkan bilikk yang macam sarang sebab baru je habis final exam
bersihkan ruang tamu,,mop lantai,,sambil pasang lagu raya,,

pagi raya :
teamgigikuat
untuk pengetahuan,,solat raya dekat mesir ni pukul 5 pagi ye,,
kemungkinan untuk telajak tido tu sangat la besar  90%
malaysia pun subuh 5.45 pagi,,ni egypt solat raya 5 pagi ,,aigoo
mungkin jugak solat raya nya awal,sebab subuh pun dekat sini 3 pagi,,
team hijoo

juadah kami pagi raya ,,lodeh dengan nasi impit,,
dalam pukul 10 tu,,dah pegi makan2 dekat rumah tempat kami selalu bekumpul
budak laki kelas yang mana tak balik malaysia tu,rajin betul buat masak2 untuk kami satu kelas yang tak balik,.*thumbsup *

that baju kurung,,memang baju raya tahun ni,baju raya yang beli dengan mak,masa tu nak beli baju dinner batch,lepas tu bila bagitahu informal dekat mak maybe tak balik raya,terus mak suruh pilih lagi satu baju kurung raya untuk tahun ni,,*teharu*

petang raya :


tak de benda nak buat dah kan,raya dekat mesir sangat la hambar,sebab orang mesir memang tak sambut pun raya raya ni,
kiteorang ke masjid al badawi untuk sesi begambor,takde lah teperap duk rumah,karang homesick pulak
sebelum keluar tu sempat la videocall dengan family,

malam raya 1
open house medic mesir,,

raya ke2 :
open house kawan

raya ke 3:


kami yang buat open house,untuk budak2 kelas yang tak balik
dah bosan makan nasi impit,lodeh,rumah kiteorang buat menu nasi tomato,lari sikit lah dari menu raya 

kesimpulannya,raya dekat ejib ni,kiteorang merasa beraya tu sampai raya ke 3 je ,hahaha
lepas tu raya ke 4 sampai ke penghujung syawal ni,,macam biasa lah balik
bukan macam malaysia yang sebulan syawal tu,sebulan la tiap2 hujung minggu ada open house,

then ,kalau pegi open house pun kau akan jumpa muka muka sama ,cuma dirumah yg belainan,sebab muka muka ni jela pun yang tak balik raya 

winter break 2017,london part 2

hari ke2 pun cuaca tak berapa cantik,dari pagi lagi dah start hujan,,
tempat first,,pergi big ben,,tapi nak ambik gambar hujan hujan ni,,agak susah la,gambar pun kelam je,orang lalu lalang,kalau tengok kiteorg dekat tepi pun mesti pelik agaknya,haha
hujan hujan pun gigih amik gambar,,

lepas tu terus ke camden market,camden market ni besar,barang dia pun banyak,,
kiteorg masuk kedai 1 pound,dekat m&s ,,banyak biskut2 atau coklat yang best untuk bawak balik
lagi2 dekat m&s,,silalah beli digestive biscuit m&s ,sedap yg amat,,
misi utama nak cari souvenier,banyak murah2 dekat camden market ni,barang2 dia pun ada yang rare,
2jam pun macam tak cukup
favourite place so far,,
kiteorang dapat keychain 16ketul (magnet/keychain ) ; 10 pound
kira murah sangat dah tuu,,

lepas tu buat keja gila,,patah pegi arsenal lagi sekali,,
semata mata untuk beli sweater arsenal untuk abang,,
sebab mula2 ingatkan dia main main je,rupanya besungguh,,sejak dulu lagi dia dah pesan kalau pegi london belikan sweater arsenal yang ori,,so sebagai adik yang solehah *perasan*
lama jugak habis masa dekat arsenal tu,,


then pegi oxford street lagi sekali,,beli apa yang perlu dibeli untuk kali terakhir,,
lepas tu terus balik,,nak siap2 untuk perjalanan malam ni pulak,,
nasib kiteorg agak tak baik,maybe sebab hari minggu,banyak route tube yang tutup,so kena amik jalan alternatif yang agak jauh,,masa kiteorg pulak tak banyak,
tapi nasib la sampai dekat victoria station tu awal,,

dengan tak sempat refund oyster kad,tak de duit euro,,huru hara la jadinya,,duit pound pun masih banyak lagi dalam tangan,bukan boleh guna pun dekat next destination,,tapi tak palah,
maknanya nak suruh datang london lagi lah tu,ihiks
konklusi untuk london ni,sebenarnya banyak tempat yang best2 kiteorang tak jejak
memandangkan masa yang suntuk,kiteorang pegi mana yang kiteorang nak jela,
tak sempat pegi makan dekat malaysian hall,bayswater,hydepark,,
gbr google
bas kiteorang naik flixbus..dari london ke pariss,,
10 jam,kiteorang tido dalam bas je,,
paling excited masa bas masuk terowong euro tunnel tu,,tunnel dalam laut,,
yang hubungkan london dengan france
seawal 6 pagi kiteorang dah sampai pariss