winter break 2017,Amsterdam,netherland part 2

lepas checkout dari hostel vintage,kami check in ke hostel yang dekat dengan central station,nama dia :central station hostel,
hostel ni memang la selesa,bilik air dalam dorm,tapii,,tangga dia macam tangga anne frank house tu..tinggi sempit dan curam,bayang kan nak mengangkat bagasi naik tangga macam tu..gigih sungguh.

then keluar jalan jalan area central tu ..pergi primark cuci mata..nak shopping tak boleh.beg dah telebih muatan !

blommenmarkt.
ni best..sebab banyak sangat biji benih bunga,,bunga tulip.wooden tulips.
okay wooden tulips buat aku teringat dekat AA+BB,hlovate..hihi
souvenier pun banyak dekat situ..

lepas tu kiteorang masuk supermarket..niat nak bayar guna kad la.
tapi unfortunately supermarket ni tak terima visa debit,lepas tu baru sedar..oh tak banyak convenience store sini yang terima debit..so terpaksa la withdraw dekat atm .benda yang paling nak elakkan sebenarnyaa..


pendek kata,hari ni last ni,,kami banyak masuk keluar kedai area central amsterdam tu..
tak banyak pergi attraction place pun,,
sedih tak sempat pun pergi tempat sign IAMSTERDAM tuuu...
ternampak sekali je dekat airport hari tu,tu pun tak amik gambar,,


benda wajib dibawa pulang.stroop waffle ..nak murah beli dekat supermarket je,dalam 1 euro lebih je
kalau beli dekat kedai souvenier memang mahaal sikit..


---------------------------------------------------------------
esoknya pagi2 dah usung bag ke central station amsterdam..
beli tiket dari central ke airport .harga : 5 euro 


---------------------------------------------------------------
kami macam waaah,finallyy,,it is the end of our winter break trip,jujurnya ni winter trip kami yang paling lama,dan paling banyak tempat pergi,,penatt sangatt,sebab semua hari full,takde hari yang berehat .Alhamdulillah lancar semua,walaupun kami berdua je,tapi survived!

winter break 2017,amsterdam netherland,part1

sampai dari belgium dekat amsterdam dah malam,,
kami naik train dari amsterdam duivendrecht,, ke amsterdam sloterdijk
harga train : 4 euro.
dari amsterdam sloterdijk,,naik tram ke hostel,,beli tiket dalam tram je untuk naik tram ni,
tapi kondukter tram tu murah hati agaknya,sebab kami cuma selang satu station je,dia bagi free je naik tram,tak payah bayar..

sampai hostel kami,,DUTCHIES HOSTEL,,
esoknya baru mula berjalan,,pagi2 terus ke amsterdam central,naik tram dari hostel

untuk pengetahuan,naik tram amsterdam ni masuk kena touch kad,keluar pun kena touch kad,
kalau terlupa touch kad masa keluar,,second time nak naik tram kad tu tak valid dah,,dah membazir macam yang kami kena T.T

dekat dalam amsterdam central,cari infomation center tak silap atau pun kedai sebelah kedai iamsterdam,jangan beli dekat kedai iamsterdam sebab mahal 3 euro,dia jual tiket amsterdam &region travel ticket,harga 13,50 euro.ni tiket untuk pergi zaans schanns dengan area yang terdekat dengannya,,dan boleh jugak untuk naik tram,asalkan 24 hours selepas first guna

sejuk sangat cuaca hari ni,hujan renyai kadang2 on,,kadang2 stop,
naik bas je daripada amsterdam central ni,terus sampai ke zaans schanns ni
gambar tak berapa nak cantikk sebab awan mendung je,matahari pun tak keluar,,
dari zaans schans,ke amsterdam central balik ,,naik bas ke volendam
dekat sini macam perkampungan nelayan? betul ke ? yang pasti banyak kapal2 la area sini,dan tepi laut,,dekat sini jugak yang ada kilang cheese tuu.

dekat volendam pun banyak kedai2 souvenier,dan recommended la untuk beli dekat sini magnet2 ke,sebab murah sikit daripada yang dijual dekat amsterdam.
lepas tu dalam petang sikit,kami terus balik hostel je,tak larat nak jalan,snow lebat sangat,sejuk nau,,