winter break 2017,paris

london -paris : by bus ( flixbus)  harga : 25 euro

preparation berhati2 sebelum betolak ke paris ;
paris sememangnya famous dengan kes seluk,kecurian,,so ramai kawan2 dah warning awal supaya beringat,,maka kami pun,,letak beg duit,barang2 beharga semua dalam bagasi,
beg sandang pulak letak mangga dekat zip,
cuak dia lain,,sebab dah selalu dengar kes macam2 dekat paris,,so level bejaga jaga pun lain macam,,

sampai paris pukul 6 pagi,,dekat bus station porte maillot :
kami amik underground tube untuk ke hostel,,mujur orang tak ramai lagi time tu sebab masih pagi,
masa dekat stesen tube ,berulang kali announcement supaya jaga belonging,jaga jaga dengan pick pocket,,
paling geram dengan stesen tube paris ni,,semua tangga,,mana escalator! gigih jugak la angkat bagasi ni naik turun tangga,,

sampai hostel,kami simpan beg dekat storage,sebab check in pukul 3.
tunggu hujan reda sikit,,kami keluar jalan,,tapi hujan macam tak reda2,,so redah jela

kami beli one day pass,,untuk 2 region,,tak cover disneyland pun,sebab kami tak plan pun nak ke sana,dalam 7 euro tak silap one day pass ni
naik tube pergi champ elysees,,champ elysees ni satu jalan yang panjang,,deretan kedai2 bejenama,,
dekat sini ada arc de triomphe(gerbang kemenangan)
sapa yang tengok 99 cahaya langit eropah,tahu la ,kalau kita naik bangunan ni dapat tengok view,
mengikut cerita tu,dari sini jalan lurus yang menghadap ke kaabah
tapi nakk naik kena bayar,,dan takda lift,,daki tangga,so kami tak naik pun,,

terus ke musee du louvre,untuk pengetahuan setiap bulan minggu pertama hari ahad,entry masuk percuma,kebetulan kami datang hari ahad,tapi line beratur tersangat la panjang,,keliling musee de luvre tu,makan masa nak beratur,kalau ikotkan memang nak masukk,nak tengok kerudungnya bonda maria tertulis  LA ILAAHA ILLALLAH,,* tepengaruh dengan cerita 99 cahaya langit eropah lagi haha *

dari situ,,kami terus ke bangunan tugu,,patung napoleon
mengikut cerita 99 cahaya langit eropah jugak,,tugu ni sengaja dibina menghadap ke timur ,lurus ke timur melewati batas perancis,sampai ke mekkah,menghadap kaabah

last stop eiffel tower..untuk ambil gambar cantik2 dekat sini,banyak sangat angle korang boleh stop
dekat bridge boleh,,dekat trocadero boleh,,dekat bawah,dekat park,sekeliling eiffel tu,.ambik la gambar banyak mana korang nak,.
kami tak naik pun,,nak jimat kan,nama pun student,trip duit cukup2 makan,..heheh

lepas tu terus balik area hostel,kebetulan area hostel tu sebenarnya tempat orang jual2 souvenier,,murah sikit la daripada souvenier area eiffel ,,

hostel vintage ,book direct dekat web hostel,60 hari before ke sana,dapat discount
bilik untuk 4 orang,,sorang 17 euro,,untuk 1 malam
dekat dengan metro station,,area2 montmatre

apa yang aku boleh katakan,bila sampai paris,,benda first aku tertanya,,apebende orang gelar ni kota cinta tak faham mana yang cintanyaa ,,? dan takdelah macam kagum wah sangat bila nampak eiffel tower tu,,dan rata rata bila aku tanya kawan aku,semua cakap paris tak semenarik yang di hebah2 kan,melainkan korang pergi disneyland,if not,cukup la paris pegi sekali je,tak terasa pun nak pegi lagi sekali..

pada mata aku paris ni,,bandar yang ada sejarah islam dia sendiri,,bila aku tengok 99 cahaya langit eropah,itu yang mendorong aku untuk kesini,bukan kerana menara karat eiffel 
bak kata marion "paris itu tidak hanya eiffel,,aku menemukan iman ku disiini "

apa pun ni pendapat aku,,lain orang lain pendapat,,so peace :)
maybe ada waktu free nanti,,aku akan tulis pasal 99 cahaya langit eropah punya filem,yang banyak pengaruh aku untuk travel ke satu satu tempat :)

finally result dah keluar

bila kami dengar ura ura result nak keluar,esoknya pagi2 kami pergi univesiti,,nak tengok result
bila pergi,,vice dean kata after zuhur,so okay kami pergi minum2 dulu,after zuhur kiteorang masuk univesiti balik,budak arab pun ramai dekat floor tu,nak tunggu result jugakk,,

result tahun last ni,bedebar,tapi kurang bedebar sebab kita dekat mesir,kalau biasa dapat result masa dekat malaysia,,bila masuk bilik pegawai yang jaga kami student malaysia,debar makin laju,
bila ketua batch masuk bilik tu bawak result lagi debor,,

lulus ke tak?
alhamdulillah,lulus,lepas nak graduate tahun ni,,
alhamdulillah officially dah habis study,,
officially : bachelor dental medicine and surgery (BDMS)

tapi dalam happy besyukur,sedih ada rakan sepejuangan yang masih kena beperang,,untuk amik kertas yang tak lepas,
mesti la nak semua graduate sama sama tahun ni,,hilang sorang pun kita dah terasa,,
i hope everything will be fine,insyaAllah kullu kuwais..(insyaAllah semua okay)



aku tahu sejauh mana kita simpati,kita takkan dapat faham apa perasaan berada dekat tempat diorang,
subjek core yang susah sangat ..sebab buku tebal macam apa,40 chapter pulak,,
tapi aku tahu dorang mampu! doa kami besama kalian, 

oh tahun first time aku take part dalam uruskan result batch,duyun2 orang whatsapp tanya result masing2,,sehari pegang fone balas result dorang satu satu,,macam mana lah tahun sebelum ni sorang je wakil uruskan result,mesti penat,
* ni ke perasaan jadi keyboard warrior ,hiks

kami akan berkonvo pada bulan oktober ni,,doakan rakan rakan sepejuangan saya yang akan berjuang lagi sekali,,semoga kami semua dapat bergraduasi sama sama ,,amiin