winter break 2017,brussels,Belgium

betolak dari paris ke belgium pukul 7.20pagi ,naik bas OUIBUS : 15 EURO
dalam pukul 11 macam tu dah sampai,,stesen brussel yg bahagian selatan tak silap
dari situ kiteorang amik1 day pass dalam 7euro,,naik tram ke brussel central
simpan beg dekat loker sana,,loker sana nak duit syilling je,so pegi beli airkosong sebab nak duit syilling,,
dari central,,pegi atomium,,
mula2 dah penat macam malas nak pegi,tapi fikir dah sampai ni,pegi jela,,
lepas ni tak payah dah mai,,
atomium ni best kalau naik masuk kot,kalau takat tengok dari luar je,macam tengok petrosains pun ada..
lepas tu balik central balik,,jalan jalan area central,,
benda wajib mesti la rasaa belgian waffle ni,,share je bedua dengan kawan,,setakat nak rasa
tapi seriously sedap! tak macam waffle biasa,,wajib try !
kiteorang punya ni dalam 3 euro tak silap,,


grand place..area sini macamm lebih kurang,,prague punya old town,,

banyak kedai souvenir murah2 sini,,
kiteorang borong coklat la,benda wajib beli,insyaAllah halal,
dorang dah siap packing,,dlm 6-7 kotak :10euro
sebab borong coklat la beg telebih muatan haha

dekat sini banyak jumpa pakcik makcik melayu
ada la sorang dua tegur kami,
ingat kami budak sekolah lagi,datang lawatan ke,
bila bagitahu kami mai sendiri budak univ dah,,tekejut depaa,
pukul 6petang,dah pegi stesen brussel dekat bahagian utara..
sebab nak kejar bas kee ---amsterdam
kami tak tido pun dekat brussel..

winter break 2017,paris

london -paris : by bus ( flixbus)  harga : 25 euro

preparation berhati2 sebelum betolak ke paris ;
paris sememangnya famous dengan kes seluk,kecurian,,so ramai kawan2 dah warning awal supaya beringat,,maka kami pun,,letak beg duit,barang2 beharga semua dalam bagasi,
beg sandang pulak letak mangga dekat zip,
cuak dia lain,,sebab dah selalu dengar kes macam2 dekat paris,,so level bejaga jaga pun lain macam,,

sampai paris pukul 6 pagi,,dekat bus station porte maillot :
kami amik underground tube untuk ke hostel,,mujur orang tak ramai lagi time tu sebab masih pagi,
masa dekat stesen tube ,berulang kali announcement supaya jaga belonging,jaga jaga dengan pick pocket,,
paling geram dengan stesen tube paris ni,,semua tangga,,mana escalator! gigih jugak la angkat bagasi ni naik turun tangga,,

sampai hostel,kami simpan beg dekat storage,sebab check in pukul 3.
tunggu hujan reda sikit,,kami keluar jalan,,tapi hujan macam tak reda2,,so redah jela

kami beli one day pass,,untuk 2 region,,tak cover disneyland pun,sebab kami tak plan pun nak ke sana,dalam 7 euro tak silap one day pass ni
naik tube pergi champ elysees,,champ elysees ni satu jalan yang panjang,,deretan kedai2 bejenama,,
dekat sini ada arc de triomphe(gerbang kemenangan)
sapa yang tengok 99 cahaya langit eropah,tahu la ,kalau kita naik bangunan ni dapat tengok view,
mengikut cerita tu,dari sini jalan lurus yang menghadap ke kaabah
tapi nakk naik kena bayar,,dan takda lift,,daki tangga,so kami tak naik pun,,

terus ke musee du louvre,untuk pengetahuan setiap bulan minggu pertama hari ahad,entry masuk percuma,kebetulan kami datang hari ahad,tapi line beratur tersangat la panjang,,keliling musee de luvre tu,makan masa nak beratur,kalau ikotkan memang nak masukk,nak tengok kerudungnya bonda maria tertulis  LA ILAAHA ILLALLAH,,* tepengaruh dengan cerita 99 cahaya langit eropah lagi haha *

dari situ,,kami terus ke bangunan tugu,,patung napoleon
mengikut cerita 99 cahaya langit eropah jugak,,tugu ni sengaja dibina menghadap ke timur ,lurus ke timur melewati batas perancis,sampai ke mekkah,menghadap kaabah

last stop eiffel tower..untuk ambil gambar cantik2 dekat sini,banyak sangat angle korang boleh stop
dekat bridge boleh,,dekat trocadero boleh,,dekat bawah,dekat park,sekeliling eiffel tu,.ambik la gambar banyak mana korang nak,.
kami tak naik pun,,nak jimat kan,nama pun student,trip duit cukup2 makan,..heheh

lepas tu terus balik area hostel,kebetulan area hostel tu sebenarnya tempat orang jual2 souvenier,,murah sikit la daripada souvenier area eiffel ,,

hostel vintage ,book direct dekat web hostel,60 hari before ke sana,dapat discount
bilik untuk 4 orang,,sorang 17 euro,,untuk 1 malam
dekat dengan metro station,,area2 montmatre

apa yang aku boleh katakan,bila sampai paris,,benda first aku tertanya,,apebende orang gelar ni kota cinta tak faham mana yang cintanyaa ,,? dan takdelah macam kagum wah sangat bila nampak eiffel tower tu,,dan rata rata bila aku tanya kawan aku,semua cakap paris tak semenarik yang di hebah2 kan,melainkan korang pergi disneyland,if not,cukup la paris pegi sekali je,tak terasa pun nak pegi lagi sekali..

pada mata aku paris ni,,bandar yang ada sejarah islam dia sendiri,,bila aku tengok 99 cahaya langit eropah,itu yang mendorong aku untuk kesini,bukan kerana menara karat eiffel 
bak kata marion "paris itu tidak hanya eiffel,,aku menemukan iman ku disiini "

apa pun ni pendapat aku,,lain orang lain pendapat,,so peace :)
maybe ada waktu free nanti,,aku akan tulis pasal 99 cahaya langit eropah punya filem,yang banyak pengaruh aku untuk travel ke satu satu tempat :)